Ai varice? Ce riști dacă nu te operezi

Medicul chirurg Toni Feodor vorbește despre complicațiile care pot apărea în cazul varicelor netratate pe termen lung.
  • Publicat:
Ai varice? Ce riști dacă nu te operezi
Foto Shutterstock

”Nu trebuie să uităm că tratamentul varicelor începe odată cu prevenția, aspectele de self-care și atenția permanentă dată sănătății venoase adeseori neglijată” explică Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie vasculară. Am aflat la ce riscuri se supun pacienții care nu se operează de varice deși li s-a indicat de către medicul specilist această intervenție.

 

CSÎD: Când este indicată operația? 

Dr. Toni Feodor: De obicei când partea vizibilă cosmetică nu este singura problemă , când investigând dincolo de aspect descoperim la pacienți indiferent de vârstă, sex (deși femeile sunt supuse unui risc mai mare de a dezvoltă varice) sau istoric, durere, mâncărimea pielii în zona afectată, fatigabilitate, greutate în picioare mai ales, inflamație, tromboflebită superficială recurentă, sângerări. Pot exista și modificări ale pielii sau țesutului subcutanat inclusiv decolorări, lipodermatoscleroză, atrofie, ulcerații sau hiperpigmentare.

CSÎD: Ce simte un pacient cu varice?

Dr. Toni Feodor: Pacienții se plâng foarte frecvent de senzația de picioare grele. Vorbim clar de riscuri mari pentru sănătatea vasculară, venoasă și starea generală de sănătate când indicăm o intervenție chirurgicală mai ales una invazivă.

Intervențiile chirurgicale invazive se pot recomanda doar după o evaluare amănunțită.

CSÎD: Ce tip de intervenție? 

Dr. Toni Feodor: Intervențiile sunt diverse precum ablația cu radiofrecvență, flebectomia, scleroterapia, tratamentul cu laser endovenos etc.

Riscurile la care se supun pacienții ce nu tratează corespunzător varicele

CSÎD: Ce se întâmplă dacă nu face operația? 

Dr. Toni Feodor: Când venele varicoase nu sunt tratate corespunzător, sângele continuă să se acumuleze în vene și înrăutățește situația ducând la una sau mai multe dintre următoarele afecțiuni:

  • creșterea durerii și a umflăturilor, simptome prelungite
  • oboseală și slăbiciune– De-a lungul timpului, varicele netratate pot provoca slăbiciune la nivelul picioarelor. Aceasta înseamnă că individul va obosi mai repede și cu mai multă severitate.
  • ulcere– varicele netratate pot conduce la modificări serioase ale pielii, cum ar fi ulcerele. De asemenea, pot exista sângerări spontane care îngreunează vindecarea rănilor.

Varicele netratate deschid ușa pentru alte afecțiuni, cum ar fi tromboza venoasă profundă potențial mortală, cheaguri de sânge/embolii pulmonare și lipodermoscleroza. Doar pentru că o persoană cu vene varicoase nu se confruntă cu niciun simptom în acest moment, nu înseamnă că nu le va experimenta niciodată.

dr Toni Feodor, foto arhivă
dr Toni Feodor, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”