Acidul azelaic, arma secretă pentru acnee și rozacee

Acidul azelaic are multe beneficii, dar printre cele mai cunoscute se numără combaterea acneei și rozaceei. Iată cum să-l integrezi în rutina de îngrijire.
  • Publicat:
Acidul azelaic, arma secretă pentru acnee și rozacee
Acidul azelaic, arma secretă pentru acnee și rozacee

Atunci când te gândești la produse care luptă împotriva acneei, cel mai probabil primele ingrediente care îți vin în minte sunt acidul salicilic, peroxidul de benzoyl și retinolul. Deși acestea au o reputație foarte bună, mai există un ingredient pe radar pe care nu ar trebui să-l neglijăm, deoarece are efecte promițătoare atunci când vine vorba de tratarea acneei: acidul azelaic.

Acidul azelaic este un acid care se regăsește în mod natural în cereale precum grâu, orz și secară. De cele mai multe ori este integrat în creme, geluri sau spume pentru a ameliora inflamațiile, pentru regenerarea celulară și pentru a calma acneea.

Acidul azelaic are multe beneficii, dar printre cele mai cunoscute se numără combaterea acneei și rozaceei. Fiind un antiinflamator, acest ingredient reduce inflamațiile și face acneea mai puțin vizibilă, mai puțin roșie și mai puțin iritată. Mai mult, acest ingredient te poate scăpa de bacteriile din porni care pot produce acneea, încurajează regenerarea celulară și încetinește producția de melanină care rezultă melasma și hiperpigmentarea.

Înainte de a integra acest produs în rutina zilnică de îngrijire trebuie să ai în vedere câteva lucruri. În primul rând, ingredientul se aplică după curățarea tenului și cu 15 minute înainte de hidratare pentru a putea fi absorbit complet în piele.

Acidul azelaic ar trebui să fie folosit atât dimineața, cât și seara și se potrivește perfect în combinație cu un serum hidratant. De asemenea, trebuie întins bine pe piele sau folosit ca tratament local pe petele închise la culoare și lăsat să intre bine-n piele.

Deși ingredientul poate fi folosit și cu alte produse, acizii AHA și BHA pot crește șansele ca pielea să se usuce și să se irite. Dacă folosești o formulă mai potențată de acid azelaic ar trebui să te consulți cu medicul dermatolog înainte de a-l combina cu alte ingrediente.

Dacă ai pielea sensibilă se recomandă integrarea produsului treptat, adică de câteva ori pe săptămână înainte de a fi folosit zilnic pentru a nu experimenta efecte precum iritații, roșeață sau peeling.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân