5 mituri despre îngrijirea pielii și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre îngrijirea pielii și adevărul din spatele lor

Cumpărarea produselor de frumusețe poate fi o provocare atunci când trebuie să citești toate etichetele, ingredientele și afirmațiile exagerate înainte de a face o achiziție. Deci, cum știi care tratamente și/sau rutine de îngrijire a pielii sunt cu adevărat eficiente?

Deoarece există atât de multe produse, dar și multă dezinformare, și pentru a înțelege cum se face corect îngrijirea pielii, iată 5 dintre cele mai comune mituri legate de aceasta și adevărul din spatele lor: 

Mit #1 Persoanele cu ten gras nu au nevoie de cremă hidratantă

Trebuie să folosești cremă hidratantă cel puțin o dată pe zi, chiar dacă pare contraintuitiv pentru tipul tău de ten. De ce? Glandele sebacee din piele intră în hiperactivitate pentru a compensa deshidratarea, făcând ca tenul gras să pară și mai gras. Asta nu înseamnă că cei cu ten gras nu au nevoie de produse de hidratare, ci doar că trebuie să fie ceva mai atenți la alegerile pe care le fac. Caută opțiuni etichetate ca fiind „noncomedogenice”, ceea ce înseamnă că au mai puține șanse să înfunde porii. Sau încearcă un ser sau un gel în loc de o cremă, pentru a hidrata fără a încărca pielea.

Mit #2 „Testat dermatologic” înseamnă că un dermatolog recomandă un produs

Această afirmație de marketing înșelătoare înseamnă doar că un produs a fost revizuit de un dermatolog – nu că acesta a fost apreciat de el și cu siguranță nu că a fost supus unor teste suplimentare. Această terminologie nu face diferența între un test acasă și un studiu clinic științific riguros. De fapt, un produs se poate declara „testat dermatologic” chiar dacă doar un singur dermatolog l-a evaluat. În loc să te bazezi pe etichete, discută cu dermatologul tău pentru recomandări în funcție de tipul pielii tale. 

Mit #3 Dacă stai picior peste picior vei face vene varicoase 

Poziția în care stai nu te supune unui risc mai mare, ci cât timp stai. Venele varicoase bombate și venele ca o pânză de păianjen roșii apar atunci când valvele din interiorul picioarelor tale sunt deteriorate și permit sângelui să curgă de la venele mai adânci la cele mai superficiale. Apoi, venele superficiale se umflă cu tot sângele adunat, devenind vizibile prin piele. Și statul timp îndelungat, picior peste picior sau nu, cauzează deteriorarea valvelor.

Cu toate acestea, alți factori de risc sunt dincolo de controlul tău. Femeile au aproximativ de două ori mai multe șanse decât bărbații să aibă aceste vene vizibile, iar un studiu a descoperit că riscul de a dezvolta vene varicoase a fost de peste 60% pentru femei atunci când unul dintre părinți le avea. 

Mit #4 O erupție cutanată semnalează o alergie

Multe probleme ale pielii (psoriazis, eczemă, seboree, de exemplu) pot declanșa o erupție cutanată, dar asta nu înseamnă că ești alergic la ceva. Aflarea cauzei care îți face pielea să reacționeze este esențială, deoarece cauza ar trebui să dicteze pașii următori. Poate fi dificil pentru tine (sau pentru Dr. Google) să descifrezi dacă acea erupție este cauzată de un iritant (cum ar fi un detergent nou de rufe), o alergie (ceva din mediul înconjurător care declanșează un răspuns imun real) sau o afecțiune de sănătate subiacentă. De aceea, ideal este să faci o programare la dermatolog.

Mit #5 Vitamina E estompează cicatricile și vergeturile

Se pare că vitamina E nu face mare lucru în acest sens, ba mai mult de atât, dacă abuzezi, nu va face decât să îți irite pielea. Într-un studiu recent, o treime dintre persoanele care aplicau vitamina E pe cicatrici au raportat o erupție roșie și mâncărime. Timpul este cel mai eficient în estomparea cicatricilor și a vergeturilor, spun dermatologii, deși cremele și loțiunile cu acid hialuronic sau retinol pot face puțin bine. Evitarea expunerii prelungite la soare este, de asemenea, benefică, deoarece cicatricile au tendința de a se închide la culoare în lumina soarelui (vergeturile vor ieși în evidență mai mult, deoarece nu se vor acoperi cu bronz împreună cu restul pielii). Dacă acestea îți dau bătăi de cap, vorbește cu un dermatolog despre proceduri specifice care se pot face în cabinet. Niciuna nu poate șterge complet istoricul pielii tale, dar multe pot ajuta.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân