Lactoferin in materii fecale

Informatii generale

Lactoferina este o proteina care leaga fierul, prezenta in secretiile mucoase (saliva, lacrimi, lapte matern) si in granulele specifice ale neutrofilelor. Se conidera ca exercita o actiune antibacteriana.

Lactoferina detectata in scaun este o masura directa a migrarii chemotactice a granulocitelor din peretele intestinal in lumen si prin aceasta un marker al unui proces inflamator celular. Deoarece lactoferina provine din raspunsul imun celular nespecific, nu are specificitate in ceea ce priveste boala de baza, ci indica in general prezenta si extinderea unei inflamatii.

Determinarea este utila in evidentierea sau excluderea unui proces inflamator acut, ca in infectiile bacteriene, dar si pentru monitorizarea activitatii in boli inflamatorii cronice deja depistate cum ar fi: boala Crohn, diverticulita, colita ulceroasa2.

Determinarea lactoferinei permite diagnosticul diferential intre tulburarile functionale intestinale in care nu exista activitate inflamatorie (sindromul de colon iritabil) de bolile organice. Astfel, conform studiilor efectuate, determinarea lactoferinei in materiile fecale prezinta o sensibilitate de 86% si o specificitate de 100% pentru diferentierea bolilor inflamatorii intestinale de sindromul de colon iritabil, dupa excluderea infectiilor si a cancerului colorectal2;3.

Lactoferina a fost folosita si in diagnosticul polipilor si tumorilor colorectale precum si a intolerantelor alimentare. Sensibilitatea in cazul depistarii inflamatiilor floride s-a dovedit in studii mari a fi de ~90%, iar specificitatea de ~ 85%2.

Un studiu recent care a inclus copii cu boala Crohn aflati in tratament cu Infliximab a indicat faptul ca lactoferina fecala reprezinta un biomarker sensibil si specific atât pentru inflamatia intestinala cât si pentru evaluarea raspunsului la tratament4.

In ceea ce priveste proctita acuta de iradiere, dintre cei 8 markeri testati in materiile fecale ale pacientilor dintr-un studiu, doar lactoferina si calprotectina au prezentat concentratii semnificativ crescute in cursul radioterapiei, ceea ce a dus la indicatia ca acestea ar putea constitui markeri non-invazivi pentru proctita acuta indusa de iradiere1.

Recomandari pentru determinarea lactoferinei fecale

-diferentierea pacientilor cu sindrom de colon iritabil de cei cu boli inflamatorii intestinale;
-monitorizarea activitatii inflamatorii la pacientii cu boli inflamatorii intestinale2;3.

Recoltarea

Pregatire pacient – se va evita administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene cu 2 zile inaintea recoltarii2.

Specimen recoltat – materii fecale prospete, emise spontan in orice moment al zilei2.

Recipient de recoltare – recipient de unica folosinta pentru fecale bine inchis cu capac; este interzisa adaugarea de substante conservante2.

Volumul probei – aproximativ 2g2.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°2.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda –  ELISA2.

Valori de referinta – < 7.2 µg/g materii fecale2.

Interpretarea rezultatelor
Obtinerea unui rezultat pozitiv indica prezenta unei inflamatii intestinale3.
 

Bibliografie

1. A. Larsen et al. Faecal calprotectin and lactofferin as markers of acute radiation proctitis: a pilot study of eight stool markers. In Scandinavian Journal of of Gastroenterology, Volume 39, Number 11, Nov. 2004, 1113-1118(6).

2. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

3. Quest Diagnostics. Test Menu. Lactofferin. Non-invasive differentiation of Irritable Bowel Syndrome (IBS) from Inflammatory Bowel Disease (IBD). Ref Type: Internet Communication.

4. Stephan Buderus et al. Fecal Lactoferrin: A New Parameter to Monitor Infliximab Therapy. In Digestive Diseases and Sciences, Volume 49, Number 6, June 2004.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal