Free Beta-HCG

Informatii generale

Gonadotropina corionica umana (HCG) este un hormon glicoproteic prezent in conditii normale in sange si urina numai in cursul sarcinii. Este sintetizat de tesutul placentar (incepand cu trofoblastul primitiv) inca din momentul nidatiei si are rolul de a sustine corpul luteal in primele saptamani de sarcina. HCG sau substante HCG-like sunt produse de asemenea de diverse tumori trofoblastice sau non-trofoblastice.

Hormonul HCG intact este o molecula compusa din 2 subunitati, alfa si beta, unite printr-o legatura necovalenta. Aceste subunitati pot fi prezente si in forma libera, nelegata. Subunitatea alfa are o structura identica cu subunitatea omoloaga a hormonilor glicoproteici hipofizari, LH, FSH si TSH. Subunitatea beta este specifica fiecaruia din acesti hormoni, conferindu-le activitati biologice particulare. Exista totusi o similitudine intre subunitatile beta ale HCG si LH, explicand astfel activitatile biologice esential identice ale celor 2 hormoni1;2.

Recomandari pentru determinarea free beta-HCG
– diagnosticul si monitorizarea bolilor trofoblastice (mola, coriocarcinom);
– diagnosticul si monitorizarea anumitor tumori testiculare secretante de HCG cu raport free beta-HCG/HCG intact crescut (in unele cazuri tumorile secreta numai free beta-HCG!);
– monitorizarea precoce a rezultatului fertilizarii in vitro1;
– free beta-HCG in serul matern impreuna cu PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii) are utilitate in primul trimestru de sarcina (saptamanile 10-13+6z) pentru screening-ul prenatal al sindromului Down, trisomiei 18 si al altor anomalii cromozomiale fetale (dublu test);
– free beta-HCG in serul matern impreuna cu AFP si estriolul neconjugat are utilitate in trimestrul doi de sarcina (saptamanile 14-19) pentru screening-ul prenatal al sindromului Down, trisomiei 18, defectelor de tub neural si al altor anomalii fetale (triplu test)2.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial; pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata ecografic; pentru dublul test sau triplu test se va completa fisa de calcul de risc prenatal1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara  dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 6 zile la 2-8°C; timp indelungat la -20°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda

Metode
a)pentru free-beta HCG ca marker tumoral: metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta;
b)pentru free-beta HCG utilizat in cadrul dublui si triplului test: metoda imunofluorimetrica (time-resolved fluoroimmunoassay); pentru marcare este utilizat europiu cu proprietati unice de fluorescenta1.
 

Valori de referinta
•  <0.1 UI/L (barbati, femei in absenta sarcinii);
• pentru interpretarea valorilor free beta-HCG in trimestrul I de sarcina (in cadrul dublului test) si respectiv in trimestrul II de sarcina se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale (furnizate de programul Wallac LifeCycleTM in asociere cu Elipse Screening Engine) si se calculeaza MoM corespunzator (se imparte valoarea obtinuta pentru free beta-HCG la mediana).
Factor de conversie: 1 ng/mL = 1 mUI/mL1.

Limie de detectie
a) 1 ng/mL
b)  0.3 ng/mL1.

 

Limite si interferente

• Interferente analitice
Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si da rezultate neconcludente1.

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

2. Laurence A.Cole. Human Chorionic Gonadotropin. In Handbook of Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Ann M.Gronowski. Humana Press, USA, Ed. 2004, 19-22.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal