Cultura secretie genitala pentru Streptococ grup B cu ant

Informatii generale

Streptococcul agalactiae face parte din flora bacteriana normala a tractului genital feminin, tractului respirator superior si digestiv inferior. Colonizarea vaginala arata contaminarea de la nivelul rectului, tractul gastrointestinal fiind principalul rezervor al organismului. Aceasta colonizare este de obicei asimptomatica  sau poate aprarea sub forma unei vaginite care dispare dupa tratament.

Rata de colonizare vaginala este de 10-30%, fara diferente semnificative intre femeile insarcinate si cele cu status fiziologic normal.

Transmiterea la nou-nascut se realizeaza vertical in timpul travaliului si este favorizata de: ruptura prematura a membranelor cu 18 ore sau mai mult inaintea nasterii, febra in timpul travaliului si travaliul prematur – inainte de 37 saptamani.

La nou-nascut  streptococii de grup B produc doua tipuri de infectii: timpurii si tardive.
Infectiile timpurii apar incepand de la cateva ore de la nastere pana la 7 zile, iar manifestarile sunt cele ale unei septicemii care se poate asocia cu meningita si pneumonia.

Infectiile tardive apar dupa 7 zile, pana la 3 luni de la nastere, mai frecvent sub forma de meningita.

Prevenirea acestor infectii se poate realiza in majoritatea cazurilor prin chimioprofilaxia intrapartum a femeilor purtatoare de streptococ de grup B.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) in colaborare cu AAP (American Academy of Pediatrics ) si ACOG (American

College of Obstetrics and Gynecology) au stabilit  pentru prima data recomandarile  privind prevenirea infectiilor neonatale cu

Streptococcus agalactiae in 1996.  Pentru a scadea incidenta acestor infectii, in anul 2002  CDC a elaborat un ghid si recomanda testarea tuturor femeilor in saptamanile de sarcina 35-37 in vederea depistarii portajului vaginal si rectal de streptococ de grup B1;2;3;4.

Recoltarea

Se va recolta proba pe tampon vaginal si/sau rectal. Tamponul va fi introdus in tubul cu mediu de transport (Amiens sau Stuart) si transportat la laborator3.

Prelucrarea probelor si comunicarea rezultatelor

Insamantarea secretiei recoltata pe tamponul cu mediu de transport se face pe mediul agar Columbia cu 5% sange de berbec, dupa care tamponul este imersat in mediul de imbogatire lichid BHI. Incubarea se face in atmosfera obisnuita timp de 18 – 24 de ore la 35–37ºC.

A doua zi se citeste cultura de pe mediul solid si se face trecerea pe mediul agar Columbia cu 5% sange de berbec a tamponului pus la imbogatire. In functie de aspectul macroscopic al culturii  se efectueaza testele necesare identificarii.

Daca pe mediu se va dezvolta Streptococul hemolitic de grup B, acesta se va comunica impreuna cu antibiograma3.

Bibliografie

1. Betty A.Forbes, Daniel F.Sahm, Alice S.Weissfeld. Genital tract infections. In Bailey and Scott’s Diagnostic Microbiology. Mosby, USA, 11 ed. 2002, 939-953.

2. Centers for Disease Control and Prevention, “Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease: Revised Guidelines From CDC,” MMWR, 2002, 51(RR-11):1-22.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

4. Violeta Cristea. Streptococcus agalactiae un potential patogen in patologia ginecologica. In Bacteriologia, Virusologia, Parazitologia, Epidemiologia, Revista Societatii Romane de Microbiologie, Vol 54, Nr 1/2009.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”