Cistatina C

Informatii generale

Cistatina C este o proteina cu greutate moleculara mica ce face parte din familia inhibitorilor de cistein-proteinaza si intervine in catabolismul intracelular al peptidelor si proteinelor. Substanta este produsa de catre toate celulele nucleate, rata sa de sinteza fiind constanta pe tot parcursul vietii, chiar in prezenta proceselor infectioase, inflamatorii sau neoplazice. De asemenea, productia de cistatina nu este influentata de masa musculara, dieta, medicatie asociata, sex si rasa3;4;5.

Ca urmare a masei moleculare mici si a sarcinii electrice pozitive, cistatina C este filtrata liber la nivel glomerular si reabsorbita complet in tubii proximali unde este si metabolizata. Astfel, in absenta unei leziuni tubulare, cistatina C nu este prezenta in urina finala5.

Datorita acestor caracteristici cistatina C reprezinta un marker endogen al ratei filtrarii glomerulare (RFG), corelatia fiind invers proportionala: valorile crescute indica o rata scazuta a filtrarii glomerulare, intr-un mod similar creatininei serice1;3;4. 

Conform studiilor efectuate, cistatina C constituie un indicator mai bun al functiei renale decat creatinina. Astfel, cistatina C are specificitate mai mare decat creatinina in diferentierea pacientilor cu rata anormala a filtrarii glomerulare (numarul rezultatelor fals-pozitive este mai mic). De asemenea, la pacientii cu insuficienta renala cronica s-a evidentiat o corelatie mai stransa intre valorile cistatinei C serice si cea a ratei filtrarii glomerulare decat cea dintre creatinina si RFG, ceea ce permite o mai buna monitorizare  a afectiunii3.

Beneficiile testarii cistatinei C sunt mai mari in special in urmatoarele situatii:

-rata a filtrarii glomerulare moderat scazuta (intre 80 si 40 mL/min);

-pacienti cu insuficienta renala acuta care necesita administrarea de medicamente cu eliminare glomerulara;

-varstnici, copii, gravide cu suspiciune de pre-eclampsie, diabetici, pacienti cu diverse afectiuni musculare sau cu transplant renal2;3.

Recent, s-a luat in discutie posibilitatea ca cistatina C sa fie un marker prognostic pentru insuficienta cardiaca acuta2.

Recoltarea

Pregatire pacient – preferabil à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; timp indelungat la -18°C2.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – nefelometrica2.

Valori de referinta

≤ 50 ani: 0.55-1.15 mg/L

> 50 ani: 0.63-1.44 mg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Nivelurile crescute de cistatina C indica o rata scazuta a filtrarii glomerulare4. Conform studiilor efectuate valorile cistatinei C serice cresc semnificativ pe masura ce RFG scade <80 mL/min/1.73 m2.

Limite si interferente

Datorita imaturitatii functiei renale nastere, se inregistreaza valori crescute ale cistatinei C in primele 3 luni de viata4.

Exista dovezi ca preparatele cortizonice ar reduce productia de cistatina si acest fapt ar putea conduce la o supraestimare a functiei renale la pacientii transplantati aflati sub corticoterapie5.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Overview of Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009; 377-378.

2. LaboratorSynevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

3. Lothar Thomas. Plasma Proteins. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998; 662-663.

4. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories.Test Catalogs and Guides. Cystatin C, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

5. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus. Evaluation of Renal Function, Water, Electrolytes and Acid-Base Balance . In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 153-154.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?