Antitrombina III

Informatii generale

Antitrombina III este un inhibitor potent al reactiilor din cascada coagularii. Desi numele „antitrombina” ar implica o actiune numai la nivelul trombinei, de fapt acest anticoagulant natural inhiba intr-o oarecare masura toate enzimele coagularii. Principalele enzime inhibate sunt: factor Xa, IXa si trombina (factor IIa); de asemenea antitrombina exercita actiuni inhibitorii asupra factorilor XIIa, XIa si a complexului factor VIIa si factor tisular5.

Antitrombina a fost descoperita in 1939 ca  o substanta prezenta in plasma ce actioneaza impreuna cu heparina pentru a preveni aparitia trombozelor. De fapt, actiunea de sine statatoare a antitrombinei III este relativ ineficienta, dar atunci cand se combina cu heparina viteza reactiei de inhibare a factorilor de coagulare este puternic accelerata, ceea ce face din complexul antitrombina-heparina un component vital al mecanismului anticoagulant si sta la baza indicatiilor terapeutice ale preparatelor de heparina.

Deficitul de antitrombina III a carui incidenta in populatie este raportata ca fiind cuprinsa intre 0.02% si 1% poate fi congenital sau dobandit si se asociaza cu un risc crescut de tromboembolism recurent2;5.

Din punct de vedere al defectului implicat exista 2 tipuri principale de deficit de antitrombina III:

tipul I (cantitativ) caracterizat printr-o cantitate inadecvata de antitrombina ce este normala din punct de vedere functional (sunt scazute atat activitatea cat si antigenul antitrombinei III);

tipul II (calitativ) asociat cu o cantitate normala de antitrombina III, care insa nu este capabila sa-si exercite functia de inhibitor al coagularii (antigenul antitrombinei III este normal cantitativ dar activitatea este scazuta)1;2;5.

Recomandari pentru determinarea antitrombinei III

• investigarea unor complicatii tromboembolice neexplicabile, in special la pacienti <50 ani si cu istoric familial pozitiv de evenimente trombotice3;

• investigarea unor episoade de tromboza venoasa cu localizari neobisnuite (ex. tromboza venelor mezenterice)1.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun; daca pacientul se afla sub terapie cu anticoagulante orale, acestea vor fi intrerupte cu 2 saptamani inaintea recoltarii; de asemenea, tratamentul cu heparina va fi intrerupt cu 2 zile inaintea recoltarii3;4.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105 M (1/9) (capac bleu/verde)3.

Cantitatea recoltata – cat permite vacuumul3.

Cauze de respingere a probei

-specimen hemolizat;

-specimen coagulat;

-vacutainer care nu este plin;

-specimen contaminat cu heparina3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa plasma prin centrifugare si se lucreaza imediat;  daca acest lucru nu este posibil, plasma se poate stoca la -20°C; probele de plasma recoltate in alte centre decat laboratorul Grozovici vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate3.

Stabilitate proba – plasma separata este stabila 8 ore la 18-25° C; 1 luna la -20C4; se va evita decongelarea/recongelarea3.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda cromogena ( test de activitate)3

Valori de referinta 3

Varsta

Activitate antitrombina III (%)

Prematuri: zilele 1-3

20-51

Prematuri: zilele 4-6

21-51

Prematuri: ziua 7

40-54

Nou nascut: zilele 1-6

44-84

Nou-nascut: dupa ziua 7

34-70

2-10 ani

67-120

11-18 ani

81-120

Adulti

80-120

Interpretarea rezultatelor

Testul detecteaza ambele tipuri (I si II) de deficit, dar nu permite diferentierea lor. De aceea, in cazul obtinerii unei activitati scazute a antitrombinei III se recomanda testarea fractiunii antigenice3.

Scaderea activitatii antitrombinei III se asociaza cu:

• deficit congenital (ereditar);

• transplant hepatic, ciroza, insuficienta hepatica;

• boala trombotica activa (tromboza venelor profunde);

• CID, afectiuni insotite de fibrinoliza;

• infarct miocardic acut;

• embolism pulmonar;

• carcinoame, traumatisme, inflamatii severe

• boli asociate cu pierderi de proteine;

• esec al tratamentului cu heparina.

Cresterea activitatii antitrombinei III se asociaza cu:

• hepatita acuta;

• transplant renal;

• inflamatii (VSH crescut);

• hiperglobulinemie;

• folosirea anticoagulantelor orale1.

Limite si interferente

Nou-nascutii prezinta o activitate scazuta a antitrombinei III4.

Folosirea contraceptivelor orale, statusul postoperator, imobilizarea prelungita la pat si tratamentul cu L-asparaginaza se pot asocia de asemenea cu o reducere a activitatii antitrombinei III.Rezultatele nu sunt concludente in ultimul trimestru de sarcina si imediat post-partum1.

Prezenta inhibitorilor de trombina (hirudin sau argatroban) in plasma testata poate interfera cu testul4.

 

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Blood Studies; Hematology and Coagulation. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 181-182.

2. Ian Jennings, Peter Cooper. Screening for Thrombophilia: A Laboratory Perspective. In British Journal of Biomedical Science, 2003.

3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antithrombin Activity www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication

5. Antithrombin Deficiency. www.med.uiuc.edu/hematology

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal