Anti-HBs(cantitativ)

Informatii generale

Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs de 12 saptamani, cu disparitia AgHBs si aparitia anticorpilor protectori anti-HBs1.

Anti-HBs sunt prezenti in ser la 4-6 luni de la debutul bolii si raman detectabili la 80-90% dintre pacientii cu virusul eliminat4.

Prezenta anticorpilor anti-HBs fara AgHBs detectabil indica vindecarea dupa o infectie cu VHB, absenta contagiozitatii si imunitate fata de o infectie ulterioara cu VHB; in caz de expunere, pacientul nu necesita administrarea de gamaglobuline; sangele lui poate fi transfuzat1;4.

Anti-HBs apar si dupa transfuzii prin transfer pasiv1;4.

Prezenta anti-HBs poate fi utilizata pentru a demonstra eficienta programelor de imunizare. Apar la 90% dintre adultii sanatosi dupa administrarea a 3 doze imunizante; 30-50% dintre acestia pierd anticorpii dupa 7 ani si necesita revaccinare1;4.

Recomandãri pentru determinarea anti-HBs

•  monitorizarea evolutiei infectiei acute cu hepatita B;
•  monitorizarea eficientei programelor de imunizare1;4.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.

Specimen  recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat; specimen lipemic; specimen expus la temperaturi ridicate; specimen contaminat bacterian2.

Stabilitate proba – serul este stabil 6 zile la 2-8°C; timp indelungat la -20°C; evitati decongelarea/recongelarea2.

Metoda

Imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)2.

Valori de referinta  – <10 UI/L2.
 

Limite si interferente

Un numar mic de persoane dobandesc o infectie cu VHB dupa ce au dezvoltat un titru ridicat de anticorpi anti- HBs datorita unui VHB mutant.

In hepatita fulminanta anticorpii apar precoce si pot coexista cu un titru scazut de antigene.

La purtatorii cronici nu este prezent nici nu anticorp de tip IgM, dar titrul antigenelor este foarte ridicat1.
•  Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu2.

Bibliografie

1. Jacques Wallach. Hepatita B (Anti-HBs). In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7, 2001, 312-315.
2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Hepatitis B Surface Antibody. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
4. Lothar Thomas. Hepatitis B (Antibodies to HBsAg). In Clinical Laboratory Diagnostics – Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 1266-1268.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”