Alternativele fără fum – o soluție realistă și pragmatică

  • Publicat:
Alternativele fără fum – o soluție realistă și pragmatică

Domnule Mihai Bundoi, știm cu toții că fumatul este un obicei nociv. Ați putea să ne explicați, vă rog, de ce.

Obiceiul de a fuma are un impact foarte grav asupra sănătății omului, implicit asupra sănătății populației. Pentru că sunt medic, îmi place să fac referire la cifre și la studii științifice. Dacă privim în urmă vom vedea că primul pas important a fost demonstrarea legaturii de cauzalitate dintre fumat și apariția unor boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar. Următoarea provocare pentru medici și cercetători a fost să identifice mecanismele prin care fumatul duce la apariția acestor boli. Astăzi, după mai bine de cinci decenii de cercetare, știm că expunerea organismului la substanțele toxice din fumul de țigară este cauza acestor boli.

Studiile arată că, atunci când un fumător își aprinde o ţigară, se ating temperaturi de până la 9000C și, în urma acestui proces de ardere se formează peste 6.000 de substanţe chimice. Dintre acestea, experţii în sănătate publică, au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului – cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecțiuni cardio-vasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive. Astfel, nocivitatea fumatului este determinată de expunerea organismului la substanțele toxice generate prin arderea tutunului.

Ce sunt produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă?

Sunt o categorie nouă de produse care încălzesc în mod controlat tutunul până la temperaturi care permit eliberarea nicotinei fără să producă arderea tutunului. În acest fel se decuplează nicotina, adică substanța pe care o caută fumătorii, de arderea tutunului.Produsele fără fum generează un aerosol care conține nicotină și mai puține substanțe nocive.


La baza dezvoltării alternativelor fără fum, între care se numără și produsele cu tutun încălzit, se află conceptul de harm reduction – acesta reprezintă un set de strategii care au ca obiectiv reducerea efectelor nocive ale unor comportamente umane riscante. Ce înseamnă Harm reduction? Este o abordare pragmatică, care se bazează pe intelegerea faptului ca stoparea sau eradicarea unui comportament nu este intotdeauna fezabilă. Evident că cea mai bună strategie este să te lași de fumat. Însă, există și situații în care renunțarea sau abstinența nu sunt dorite sau atinse, așa că, în aceste cazuri, reducerea efectelor nocive devine obiectivul realist, și nu renunțarea.

Povestiți-ne ce este nicotina și ce face ea.

Multă lume crede că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. Dar, după cum spuneam mai devreme, substanţele rezultate în urma arderii tutunului sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina. Nicotina este o substanță care se găsește în mod natural în frunzele plantei de tutun. Din punct de vedere chimic, nicotina este alcaloid, cu efect stimulant ușor. Ce se întâmplă când inhalezi nicotină? Ea este absorbita rapid la nivel pulmonar și ajunge în circulație. Efectele nicotinei se instalează rapid și sunt de scurtă durată. Efectele fizice ale acesteia sunt creșterei tranzitorii ale frecvenței cardiace și tensiunii arteriale , iar la nivelul sistemului nervos central crește nivelul dopaminei, neurotransmițător cu impact asupra capacității de concentrare, de atenție, a memoriei și a stării de bine. Însă, prin mecanismul său de acțiune, nicotina poate provoca dependență. Dar, foarte important de reținut, nicotina nu este recunoscută drept carcinogen și, repet, nu este cauza primară a bolilor asociate fumatului. Cu toate acestea, există persoane care nu ar trebui să utilizeze nicotină – în primul rând copiii și adolescenții, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care suferă de diabet, afecțiuni cardio-vasculare, etc. .

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre nicotină și ardere, am o recomandare: www.ardereaesteproblema.ro. Aici găsiți informații verificate, fundamentate științific, despre procesul de ardere și despre ce alternative avem la îndemână.

Ce diferențe există între țigări și produsele alternativele fără fum?

Diferențele sunt fundamentale. fumul rezultă în urma arderii și este un amestec complex de substanțe chimice care variază din punct de vedere calitativ și cantitativ în functie de materia care este arsă și de temperatura la care se produce arderea. Expunerea la fum este periculoasă și poate fi letală. Inhalarea acelor particule solide, de dimensiuni foarte mici, extrem de iritante, produce inflamație la nivelul căilor respiratorii, inflamație care în timp se cronicizează și creează un teren propice apariției altor boli, inclusiv a cancerelor.

Produsele fără fum încălzesc tutunul în mod controlat, la temperaturi ce nu depășesc 350 de grade Celsius și generează un aerosol care conține nicotină. doar particule lichide, majoritar apă, glicerină și nicotină. Acest aerosol nu conține particule solide, iar cantitățile de monoxid de carbon sunt reduse cu peste 98% în comparație cu fumul de țigară. Aerosolul generat de dispozitivele produse de compania noastră nu este lipsit de riscuri, dar eliminarea sau reducerea semnificativă a unor substanțe nocive se traduce într-o reducere importantă a expunerii organismului la aceste substanțe. Ceea ce înseamnă că este o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

România are 4 milioane de fumători, în plus suntem una dintre puținele țări din UE în care prevalența fumatului se menține la aceleași cote, poate chiar crește ușor. Ce putem face pentru a inversa acest trend?

La nivel individual, fumatul este un obicei dăunător, dar la nivel colectiv este o problemă globală cu care se confruntă 1 miliard de oameni. Nici în România cifrele nu arată bine – avem astăzi aproximativ 4 milioane de fumători, iar prevalența fumatului de peste 30% ne arată că măsurile adoptate pînă în prezent s-au dovedit a avea o eficacitate limitată.

Programele destinate luptei împotriva fumatului s-au axat până în prezent pe două direcții – promovarea unui stil de viață sănătos și combaterea începerii fumatului, precum și campanii care încurajează renunțarea la fumat. Acestea sunt fundamentale, și rămân pilonii de bază ai politicilor de combatere a fumatului dar au limitări pe care le vedem prin analiza datelor statistice oficiale. Avem în continuare 4 milioane de fumători care nu renunță. Cu ei ce facem? Abstinența totală nu este întotdeauna soluția. Există strategii complementare, bazate pe o abordare diferențiată a nocivității produselor existente pe piață. Strategia de harm reduction poate fi o soluție realistă și pragmatică, în beneficiul sănătății publice. Experiențele altor țări europene arată că informarea corectă asupra alternativelor mai puțin nocive și încurajarea fumătorilor adulți care nu renunță la fumat să facă trecerea de la țigaretele convenționale la alternativele fără fum duc la o scădere accelerată a prevalenței fumatului.

Viziunea PMI, un viitor fără fum, este în beneficiul celor care nu renunță complet la fumat, al celor din jurul lor și al sistemului social și medical în ansamblu. Le recomandăm cu tărie celor care nu fumează să nu se apuce. Pentru cei care o fac deja, standardul de aur rămâne, desigur, renunțarea la fumat și nicotină în egală măsură. Iar adulților care, dintr-un motiv sau altul, nu pot sau nu vor să renunțe la fumat, le oferim posibilitatea de a alege, în deplină cunoștință de cauză, alternative cu risc redus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân