Aerosol versus fum

Orice fum este un aerosol, dar nu orice aerosol este un fum.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Aerosol versus fum

Orice fum este un aerosol, dar nu orice aerosol este un fum.

Conform definiției științifice, aerosolul este o suspensie de particule lichide și/sau solide într-un gaz. Atât fumul, cât si vaporii sunt aerosoli, iar diferenta dintre ele este dată de tipul particulelor aflate în suspensie. Astfel fumul contine particule lichide și particule solide (micro sau nanoparticule de carbon rezultate în urma arderii). Vaporii contin doar particule lichide.

Fumul este produs în urma combustiei sau arderii și este un amestec complex de susbstanțe chimice (de ordinul miilor) care variază din punct de vedere calitativ și cantitativ în functie de materia care este arsă și de temperatura la care se produce arderea. Expunerea la fum este periculoasă și poate fi letală. Inhalarea acelor particule de dimensiuni foarte mici, extrem de iritante, produce inflamație la nivelul căilor respiratorii, inflamație care în timp se cronicizează și creează un teren propice apariției altor boli, inclusiv a cancerelor.

Aerosolul generat de dispozitivele care încălzesc tutunul este fundamental diferit de fumul de tigară. El este un vapor produs prin încălzirea controlată a tutunului la temperaturi ce nu depășesc 350 de grade Celsius. La aceste temperaturi nu se produce arderea tutunului, astfel aerosolul generat de dispozitivele care încălzesc tutunul nu conține particule solide, iar cantitățile de monoxid de carbon sunt reduse cu peste 98% în comparație cu fumul de țigară.
Acest aerosol conține doar particule lichide, majoritar apă, glicerină și nicotină, și are o compoziție chimică mai simplă decât cea a fumului. Așadar, el conține mai puține substanțe chimice în suspensie, iar nivelurile substantelor nocive si potential nocive, cu excepția nicotinei, sunt reduse, în medie, cu 90 – 95% comparativ cu fumul de țigară.

Aerosolul generat de produsele fără fum nu este sigur sau lipsit de riscuri, dar eliminarea sau reducerea semnificativă a unor substanțe nocive se traduce într-o reducere importantă a expunerii organismului la aceste substanțe. Ceea ce înseamnă că este o alegere mai buna decat continuarea fumatului.

Articolul face parte din campania „ Alternative fără fum ” susținută de compania Philip Morris România. Scopul campaniei este de a informa publicul adult cu privire la expunerea la fumul rezultat în urma arderii tutunului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân