Cum să faci cea mai bună friptură de porc pentru Crăciun

  • Publicat:
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pentru Crăciun

Friptura de porc este vedeta mesei de Crăciun în multe gospodării românești. Aromată, fragedă și bine rumenită, ea aduce familia împreună și completează perfect atmosfera de sărbătoare. Pentru a obține o friptură reușită, nu este suficient doar să alegi carnea potrivită, ci și să respecți câțiva pași esențiali și mici trucuri care fac diferența.

Alegerea cărnii potrivite

Pentru o friptură gustoasă, cea mai bună alegere este ceafa de porc, datorită conținutului echilibrat de grăsime, care menține carnea fragedă. Alte variante bune sunt pulpa de porc sau spata, însă acestea necesită mai multă atenție pentru a nu ieși uscate. Carnea trebuie să fie proaspătă, de culoare roz deschis, cu grăsime albă și fără miros neplăcut.

Ingrediente necesare

  • 1,5–2 kg carne de porc (ceafă sau pulpă)

  • 5–6 căței de usturoi

  • 2 linguri ulei sau untură

  • 1 linguriță sare

  • 1 linguriță piper

  • 1 linguriță boia dulce

  • 1 crenguță de cimbru sau rozmarin

  • 1 frunză de dafin

  • 200 ml vin alb sau apă

  • opțional: muștar, boia afumată, usturoi granulat

Mod de preparare

Carnea se spală, se șterge bine cu prosoape de hârtie și se crestează ușor din loc în loc. Usturoiul se taie felii și se introduce în crestături pentru a aroma friptura din interior. Separat, se face un amestec din sare, piper, boia și ulei sau untură, cu care se unge carnea pe toate părțile.

Ideal este ca friptura să fie lăsată la marinat câteva ore sau chiar peste noapte, la frigider. Astfel, carnea va absorbi aromele și va deveni mai fragedă.

Carnea se așază într-o tavă, se adaugă vinul, frunza de dafin și crenguța de cimbru. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul preîncălzit la 170–180°C pentru aproximativ 2 ore. În acest timp, friptura se stropește ocazional cu sosul din tavă.

După ce carnea este fragedă, se îndepărtează folia și se mai lasă la cuptor 30–40 de minute, la 200°C, pentru a se rumeni frumos.

Sfaturi și trucuri pentru o friptură perfectă

Un truc important este temperatura cărnii: scoate carnea din frigider cu cel puțin o oră înainte de a o găti. Astfel, se va coace uniform. De asemenea, nu întoarce carnea prea des, pentru a nu pierde sucurile naturale.

Dacă observi că friptura se rumenește prea repede, acoper-o din nou cu folie. Pentru un gust deosebit, poți unge carnea cu puțin muștar înainte de condimentare sau poți adăuga boia afumată pentru o aromă intensă.

Cea mai bună friptură de porc pentru Crăciun se obține din ingrediente simple, dar de calitate, gătite cu răbdare și atenție. Respectând pașii corecți și micile trucuri, vei avea pe masă o friptură fragedă, suculentă și plină de savoare, perfectă pentru o sărbătoare reușită alături de cei dragi.

Sursa foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult