Dacă obiceiul familiei tale include achiziționarea unui brad proaspăt de Crăciun, știi că puține lucruri se compară cu mirosul său proaspăt pe tot parcursul lunii decembrie. Dar, cu atât de multe soiuri disponibile, fiecare cu aroma sa distinctă, poate fi greu să alegi bradul care miroase cel mai bine.
Pentru a te ajuta, am discutat cu experți în arbori, care ne-au spus ce brad de Crăciun consideră ei că are cel mai plăcut parfum, dar și câteva sfaturi pentru a menține aroma mai mult timp.
Deși parfumul este o chestiune de gust personal, arboristul certificat ISA, Eric North, spune că majoritatea oamenilor preferă mirosul brazilor în locul pinilor sau molizilor. „Mirosul este strâns legat de amintiri, iar parfumul bradului aduce multora aminte de sărbătorile de iarnă. Dacă nu ai crescut cu brazi, aroma are note citrice, pământoase și ușor condimentate”, explică el.
Jesse Jimerson, coproprietar al fermei Piper Mountain Christmas Tree Farm, este de acord: „Bradul balsamea are aroma tradițională asociată cel mai des cu Crăciunul. Este reconfortant și pământos. Pentru mine, acesta este mirosul bradului meu de copil – cald, plăcut și memorabil.”
Pentru a te bucura pe deplin de aroma unui brad, North recomandă să desprinzi câteva ace verzi, să le rupi în jumătate sau să le zdrobești, apoi să inspiri adânc parfumul, transportându-te instant în atmosfera sărbătorilor.
Deși experții consideră brazii ca fiind cei mai parfumați, există și alte variante de luat în considerare:
Pini: Miros proaspăt, similar cu lemnul tăiat recent, cu note ușor citrice sau condimentate.
Molizi: Au un miros ușor citric, dar uneori pot fi mai puternici. North consideră molizii printre cei mai puțin parfumati brazi.
Bradul Douglas: Nu este un brad adevărat, dar are o aromă intens citrică, cu note mai puțin pământoase și condimentate.
Mirosul unui brad depinde de mediu și de genetică. „Brazii produc numeroase substanțe chimice, iar ceea ce simțim noi sunt uleiurile esențiale, care fac parte dintr-un grup numit terpenoide. Bradul cu mai multe uleiuri esențiale va avea un parfum mai puternic”, explică North.
Bradul trebuie să crească în condiții ideale pentru a nu fi stresat, ceea ce permite producția optimă de uleiuri esențiale. Brazii stresați nu au energie să producă aceste uleiuri în cantități mari.
Cât de proaspăt și bine hidratat este bradul va determina durata parfumului său. „Un brad uscat nu va mirosi la fel de intens ca unul proaspăt și bine udat”, spune Jimerson. Înainte de a-l aduce în casă, taie 1-2 cm din trunchi pentru a îmbunătăți absorbția apei și pune-l imediat într-un vas cu apă.
Odată instalat, asigură-te că baza bradului este mereu acoperită cu apă și evită să-l pui lângă surse de căldură. Bradul poate rămâne parfumat aproximativ o lună dacă este bine îngrijit și udat constant.
Cel mai bun sfat este să alegi un brad proaspăt tăiat, deoarece acesta va fi întotdeauna mai parfumat decât unul deja tăiat și depozitat o perioadă mai lungă. „La ferma noastră, poți alege și tăia bradul personal, iar nimic nu se compară cu mirosul unui brad proaspăt tăiat”, încheie Jimerson.
Sursa: marthastewart.com
Sursa foto: Shutterstock