De ce nu ar trebui să sari peste micul dejun: un nou studiu leagă obiceiul de un risc crescut de boli cardiovasculare

Persoanele care sar constant peste micul dejun prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic.
  • Publicat:
De ce nu ar trebui să sari peste micul dejun: un nou studiu leagă obiceiul de un risc crescut de boli cardiovasculare
De ce nu ar trebui să sari peste micul dejun: un nou studiu leagă obiceiul de un risc crescut de boli cardiovasculare

Un nou studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology confirmă ceea ce nutriționiștii au susținut de decenii: micul dejun chiar este cea mai importantă masă a zilei. Cercetarea arată că persoanele care sar constant peste micul dejun prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic.

Analiza s-a bazat pe datele de sănătate a 6.550 de adulți cu vârste între 40 și 75 de ani, colectate între 1988 și 1994 prin National Health and Nutrition Examination Survey III. Participanții au fost urmăriți timp de peste două decenii, până în 2011, pentru a observa efectele pe termen lung asupra sănătății.

Distribuția obiceiurilor alimentare a fost clară:

  • 5,1% dintre participanți nu consumau niciodată mic dejunul
  • 10,9% îl consumau rar
  • 25% doar uneori
  • 59% în fiecare zi

Rezultatele au fost alarmante. În medie, cei care nu mâncau deloc dimineața au prezentat un risc semnificativ mai mare de mortalitate cardiovasculară, chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc precum vârsta, fumatul sau greutatea corporală.

„Datele noastre susțin beneficiile consumului regulat de mic dejun pentru promovarea sănătății cardiovasculare”, au concluzionat autorii studiului.

Ce se întâmplă în organism când sari peste micul dejun

Potrivit dr. Lopez-Jimenez de la Mayo Clinic, lipsa micului dejun perturbă echilibrul metabolic și poate amplifica răspunsurile hormonale ale organismului.

„Dimineața, corpul se află într-o stare de adrenalină crescută. Dacă nu îi oferim combustibil sub formă de alimente, organismul percepe acest lucru ca pe o amenințare, un potențial risc de înfometare, și declanșează un răspuns de stres accentuat”, explică medicul.

Acest „val hormonal” crește tensiunea arterială și solicită suplimentar sistemul cardiovascular, crescând riscul de infarct, mai ales în orele de dimineață.

Efectele nu se limitează doar la inimă. Lipsa micului dejun a fost corelată cu un risc crescut de:

Specialiștii de la Healthline sugerează că persoanele care iau regulat micul dejun tind, în general, să adopte un stil de viață mai echilibrat: mănâncă mai variat, fac mai multă mișcare și au o greutate corporală mai stabilă.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult