Grăsimea mai sănătoasă decât portocalele, varza roșie sau mazărea. Românii o mănâncă pe pâine

  • Publicat:
Grăsimea mai sănătoasă decât portocalele, varza roșie sau mazărea. Românii o mănâncă pe pâine

Grăsimile animale au fost mult timp demonizate în discursul nutrițional modern. Totuși, un clasament internațional al celor mai sănătoase 100 de alimente, publicat de BBC Future, readuce în atenție un aliment tradițional românesc: untura de porc, care ocupă un remarcabil loc 8 în top, depășind fructe și legume considerate etalonul unei diete sănătoase.

Top 20 cele mai sănătoase alimente din lume

Conform clasamentului internațional, primele poziții sunt ocupate de:

  1. Migdale

  2. Cherimoya

  3. Ocean Perch (pește)

  4. Pește plat

  5. Semințe de chia

  6. Semințe de dovleac

  7. Mangold (frunze de sfeclă elvețiană)

  8. Grăsime de porc

  9. Frunze de sfeclă

  10. Snapper (pește)

  11. Pătrunjel uscat

  12. Fulgi de țelină

  13. Năsturel

  14. Mandarine

  15. Mazăre verde

  16. Știucă

  17. Pollock de Alaska

  18. Ceapă verde

  19. Varză roșie

  20. Cod din Pacific

Grăsimea de porc – surpriza nutrițională a clasamentului

Potrivit analizei, untura a obținut un scor de 73 din 100, devansând alimente populare precum portocalele, varza roșie, mazărea, salata verde sau chiar peștele macrou. Clasamentul a fost întocmit pe baza valorii nutriționale, densității de vitamine și minerale, dar și a beneficiilor pentru sănătatea generală.

Ce o face atât de valoroasă? Spre deosebire de alte grăsimi animale, grăsimea de porc este bogată în grăsimi mononesaturate, similare cu cele din uleiul de măsline, recunoscute pentru efectele pozitive asupra inimii. Mai mult, untura conține vitamine liposolubile esențiale – A, D, E și K – și un nivel crescut de acid oleic, benefic pentru sistemul cardiovascular.

Citește și: Untura de porc, tradiție și gust autentic în bucătăria românească

De ce este importantă sursa

Un aspect esențial menționat de specialiști este proveniența grăsimii de porc. Untura de calitate superioară provine de la porci crescuți natural, în aer liber, pe pășuni, nu în ferme industriale. În astfel de condiții, grăsimea este mai bogată în vitamina D, un nutrient esențial care lipsește adesea în alimentația modernă.

Beneficii nutriționale ale unturii de porc

  • Este ușor de digerat și oferă energie rapidă

  • Conține vitamina D – importantă pentru imunitate și sănătatea oaselor

  • Oferă acid oleic, cu rol protector pentru inimă

  • Susține absorbția vitaminelor liposolubile

  • Are un punct de ardere ridicat, fiind stabilă la gătit

Grăsimea de porc, consumată cu moderație, poate fi benefică

Nutriționiștii atrag totuși atenția: faptul că untura este nutritivă nu înseamnă că trebuie consumată în exces. Ca orice grăsime, este densă caloric și trebuie integrată cu măsură într-o dietă echilibrată. În contextul unei alimentații diverse, bogate în legume, proteine de calitate și cereale integrale, untura poate deveni o alternativă sănătoasă la uleiurile vegetale rafinate sau margarină.

CONCLUZIE

Untura de porc nu este doar un simbol al bucătăriei tradiționale, ci și un aliment cu reale beneficii nutriționale, atâta timp cât este consumată cu responsabilitate și provine din surse de încredere. Redescoperirea acestui ingredient ar putea reprezenta un pas important spre o alimentație mai echilibrată și mai aproape de natură.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult