Humusul este adesea plin de aditivi când este cumpărat din magazine, iar asta pentru că dacă arunci o privire asupra etichetei, n-ai cum să nu observi printre ingrediente conservanți, arome artificiale și agenți de îngroșare pentru a-i prelungi durata de valabilitate și pentru a-i îmbunătăți consistența. Totuși, prepararea acestui aperitiv acasă elimină necesitatea folosirii acestor chimicale.
Humusul cumpărat din magazin este considerat un aliment ultra-procesat din cauza unor ingrediente și metode de producție folosite. Deși nu este nevoie să îl elimini complet, prepararea lui de la zero este ideală pentru a beneficia de toate ingredientele naturale din rețetă. Să nu uităm că humusul este o sursă bună de fibre și proteine din năut, plus grăsimi sănătoase (din tahini și ulei de măsline) și chiar antioxidanți (din usturoi și alte adaosuri).
Consumul de humus poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și trigliceridelor, te poate sătura și reduce supraalimentarea, contribuie la sănătatea digestivă și multe altele. Totuși, trebuie reținut că humusul poate fi bogat în grăsimi și trebuie consumat cu moderație.
Citește și: 5 rețete de humus, perfecte în timpul postului. Ingrediente și mod de preparare
Ingredientele de bază ale humusului sunt întotdeauna cam aceleași: năut, sare, suc de lămâie, usturoi, chimion, ulei de măsline și tahini. Totuși, un ingredient neașteptat poate transforma humusul din uscat într-unul delicios, fin și cremos și se află chiar în congelator!
Simply Recipes a împărtășit acest secret pe TikTok, afirmând că adăugarea cuburilor de gheață face humusul „pufos, fin, cremos”. Practic tot ce îți dorești de la un humus perfect. Food Republic confirmă că acest truc este folosit frecvent în restaurante și este extrem de simplu de aplicat. Cuburile de gheață înlocuiesc apa pe care ai putea-o folosi pentru a subția rețeta clasică de humus în timp ce-l dai prin blender. Doar două cuburi de gheață sunt suficiente, dar este important să te asiguri că blenderul tău poate măcina solidele înainte de a le adăuga.
Food Republic a dezvăluit secretul pentru a obține un humus perfect fin.
„Pentru că cuburile de gheață conțin mici „buzunare de aer”, aerul este introdus în humus în timp ce se află în blender, ceea ce îl face mai pufos și cu o textură mai fină”.
Ei adaugă că efectul răcoritor al gheții nu doar că aduce aer în compoziție, dar ajută și la emulsia ingredientelor, creând un humus irezistibil de cremos și cu un aspect lucios. Pe lângă acest truc, Food Republic recomandă folosirea aquafabei, lichidul amidonat din conserva de năut pe care adesea îl aruncăm. Acesta este un agent natural de îngroșare și emulsie, asemănător cu rolul cuburilor de gheață. Pentru cei care vor un hummus mai cremos fără excese, sfatul este simplu: nu scurge complet năutul, păstrează puțin din lichid pentru a îmbunătăți instant textura.
@simply.recipes The secret ingredient is sitting in your freezer right now. #healthyrecipes #healthy ♬ original sound – Simply Recipes
Ingrediente:
Mod de preparare
Amestecă toate ingredientele într-un blender până obții o pastă cremoasă; cu cât mixezi mai mult, cu atât devine mai fină și catifelată. Asezonează cu sare și suc de lămâie după gust. Transferă humusul într-un bol și adaugă deasupra un strop de ulei de măsline. Poți decora humusul cu paprika, muguri de pin prăjiți sau pătrunjel proaspăt tocat înainte de a-l servi alături de legumele tale preferate.
Păstrează humusul într-un recipient etanș la frigider până la cinci zile sau îl poți congela pentru până la o lună.
Foto: shutterstock