Pe măsură ce îmbătrânești, corpul se schimbă în mod natural, iar aceste modificări hormonale pot fi frustrante. În timpul perimenopauzei, nivelurile de estrogen scad, ceea ce duce la creșterea apetitului și acumularea nedorită de grăsime abdominală. Dar iată o întorsătură neașteptată: să începi masa cu desertul ar putea, de fapt, să te ajute să slăbești mai repede. Iată cum consumul desertului la începutul mesei poate susține procesul de slăbire după vârsta de 45 de ani.
Acest concept are rădăcini atât în factori psihologici, cât și hormonali. Restricționarea alimentelor care ne plac poate duce la pofte, supraalimentare sau episoade de mâncat compulsiv. Dacă ne dăm voie să mâncăm desertul mai întâi acest lucru poate reduce sentimentul de privare, poate susține satisfacția și poate conduce la obiceiuri alimentare mai sustenabile.
Practic, satisfacerea poftei de dulce la începutul mesei poate ajuta la întreruperea ciclului vicios de restricționare excesivă și mâncat excesiv. Cercetările arată că practicile de alimentație intuitivă, care pun accentul pe flexibilitate și permisiunea de a consuma „alimente interzise”, pot susține o mai bună reglare a greutății și pot îmbunătăți tiparele de alimentație emoțională. Așadar, dacă savurarea desertului la început îți îmbunătățește relația cu mâncarea, ar putea de fapt să reducă poftele și supraalimentarea pe termen lung.
Citește și: Cum slăbești după 40 de ani fără să te înfometezi. 14 trucuri de slăbit eficiente
Ordinea în care mănânci anumite alimente poate avea un efect, dar cantitatea fiecăruia este mai importantă.
Proteinele și fibrele (și grăsimile într-o măsură mai mică) încetinesc absorbția glucozei în sânge. Acestea duc la o creștere mai blândă a glicemiei și a insulinei. Consumul de proteine și fibre poate ajuta la reducerea poftelor, la menținerea unui nivel stabil de energie, la o senzație de sațietate și satisfacție mai mare și la îmbunătățirea sănătății metabolice în timp.
Pe de altă parte, consumul desertului la început poate duce la o absorbție rapidă a glucozei, ceea ce generează un răspuns mai puternic al insulinei. Consumul unei cantități adecvate de proteine și fibre împreună cu o porție moderată de carbohidrați are un impact mai mare asupra glicemiei decât ordinea în care sunt consumate alimentele într-o masă.
Foto: shutterstock