Pericole ascunse în murăturile de casă! Bacteria care se poate dezvolta și poate produce o toxină mortală

Murăturile de casă pot ascunde riscuri neașteptate!
  • Publicat:

Murăturile făcute în casă pot fi o sursă neașteptată de infecții alimentare. Deși delicioase, acestea pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea unei bacterii periculoase.

Imaginați-vă o masă tradițională cu multe murături delicioase, picante și aromate. Acestea sunt nelipsite de la opsățurile de sărbători, mai ales de Crăciun, dar știați că aceste delicatese poate cauza alergii alimentare și infecții?

Potrivit Times of India, muraturile făcute în casă pot fi un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

De ce sunt periculoase muraturile făcute în casă?

Metodele tradiționale de preparare a murăturilor adesea nu respectă standardele moderne de igienă și nu folosesc ingredientele potrivite pentru conservare. Acest lucru poate duce la dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, care produce o toxină mortală.

Sursa citată avertizează că botulismul, o boală gravă cauzată de alimente fermentate și depozitate necorespunzător, poate fi provocat de muraturile făcute în casă.

Cum putem preveni infecțiile?

Pentru a reduce riscul de infecție, este important să practicăm metode sigure de murare. Folosiți întotdeauna ingrediente proaspete și ustensile curate. Când fermentați murături, asigurați-vă că le puneți în saramură și urmăriți orice schimbări. Dacă folosiți oțet, asigurați-vă că aciditatea este suficient de ridicată pentru a inhiba creșterea bacteriilor. De asemenea, depozitați murăturile în recipiente și capace sterilizate și refrigerați-le atunci când este necesar pentru a încetini fermentația și a prelungi durata de valabilitate.

Așadar, deși muraturile făcute în casă sunt delicioase, trebuie să fim conștienți de riscurile potențiale și să luăm măsurile necesare pentru a le prepara și depozita în siguranță. Cu puțină atenție, putem continua să ne bucurăm de aceste delicatese tradiționale fără a ne pune sănătatea în pericol.

Totodată, e bine să știi și de ce e bine să mănânci murături în sezonul rece. Datorită sodiului din murături, persoanele care se confruntă cu deshidratare cauzată de febră pot bea un pahar cu zeamă de varză murată, care ajută la restabilirea nivelului de electroliți din organism. Mai mult, zeama de la murături poate ameliora stările de greață și vărsăturile.

Foto: Shutterstock, arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult