Sange menstrual cu cheaguri
Dr. Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrica-ginecologie

Buna ziua, pastilele anticonceptionale pot da astfel de dereglari, fie la inceputul utilizarii... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Topul afecţiunilor ginecologice care pot apărea la femeile de 20, 30, 40 de ani: cauze, simptome, tratamente

Orice femeie suferă la un moment dat în timpul vieţii de o afecţiune ginecologică, de obicei uşoară şi tratabilă. Există însă şi cazuri în care patologia ginecologică poate avea şi consecinţe grave, cum ar fi imposibilitatea de a rămâne însărcinată sau pierderea vietii.

Există o serie de probleme ginecologice frecvente despre care orice femeie ar trebuie să ştie. Medicul ginecolog Erna Stoian spune pentru CSID care sunt acestea şi cum se manifestă.

Chisturile ovariene simple

Ovarele sunt principala sursă de hormoni feminini care regleaza ciclurile menstruale şi sarcina. Chisturile ovariene sunt tumori de diverse mărimi, cu conţinut lichid sau semisolid. Ele pot fi benigne sau maligne. Se formează din diverse cauze. Cel mai frecvent este chistul seros, simplu, care apare în urma creşterii unui folicul ce nu se sparge pentru a elibera ovocitul. Acest tip de chist se rezolvă în cel mult câteva luni.

Există şi chisturi hemoragice (conţin sânge) şi care se tratează de obicei fără probleme.

Alt tip de chist este cel de corp luteal. După ovulaţie, se formează la locul eliberarii ovocitului corpul galben, care are rol în secreţia de progesteron pentru menţinerea sarcinii. Dacă fecundarea nu se produce, corpul galben se resorbe la menstră. Dacă persistă, duce la formarea chistului de corp galben. Acesta se rezolvă spontan.

Endometrioza 

Este una dintre cauzele infertilităţii. Se caracterizează prin prezenţa ţesutului  endometrial în afara cavităţii uterine: vagin, col uterin, ovare, trompe, pelvis, dar şi în zone mai îndepărtate, cum ar fi plămânul sau creierul.

Cauza apariţiei endometriozei este necunoscută.

Simptomele includ :

 • Menstruaţii  dureroase care se agravează cu timpul
 • Dureri pelvine
 • Dureri la contactul sexual
 • Sângerare abundentă la menstră, dar şi sângerari intermenstruale
 • Infertilitate 

Sindromul ovarelor polichistice

(SOPC) este principala cauză de infertilitate anovulatorie şi afectează cam 15 % dintre aflate femeile la vârsta reproductivă.

Sindromul ovarelor polichistice se caracterizează printr-un dezechilibru endocrin: organismul produce hormoni masculini în exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) şi FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi sexuali, cu rol esenţial în reglarea ciclului menstrual şi în procesul de ovulaţie. La femeile cu SOPC ovulaţia apare rar sau deloc,  în consecinţă ciclul pentrual este neregulat, vine la intervale mari de timp sau este absent.

Cauzele apariţiei SOPC nu sunt cunoscute, dar se pare că predispoziţia genetică este importantă.

Simptomele încep din adolescenţă şi se agravează treptat. Pacientele prezintă hirsutism, acnee, alopecie, rezistenţă crescută la insulină, se soldează cu creştere în greutate, sângerări uterine disfuncţionale, infertilitate. Diagnosticul se bazează pe anamneza şi examenul clinic al pacientei, dozarile hormonale şi aspectul ecografic al ovarelor.
 

Tratamentul se aplică în funcţie de simptomatologie, este concentrat pe meliorarea simptomelor şi reglarea menstrelor. Pilulele contraceptive sunt o alegere frecventă, pentru că pot regla ciclurile menstruale şi nivelul hormonal, iar pentru stimularea ovulaţiei se apelează la diverse tratamente de reproducere umană asistată. De multe ori, doar scăderea în greutate poate restaura menstrele şi ovulaţia.
Pentru femeile care îşi doresc să obţină o sarcină, dar tratamentele de stimulare ovariană nu au avut rezultate, fertilizarea în vitro rămâne o opţiune. 

Fibroamele uterine

Apar la femeile de vârstă reproductivă, scad în dimensiuni şi dispar la menopauză. Ele pot fi unice sau multiple şi pot avea dimensiuni diferite, de la 1 mm, la 20 cm. Sunt situate fie în afara uterului, subseroase, fie în grosimea peretelui uterin, intramurale, fie deformează cavitatea endometrială, submucoase.

Există şi tumori pediculate (polipi endometriali) ce se găsesc în interiorul cavităţii uterine. Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne diagnosticate la femei.

Simptomele pot varia foarte mult. Dacă unele femei nu prezintă niciun simptom, altele au sângerări vaginale menstruale abundente şi discomfort pelvin. Fibroamele care deformează cavitatea endometrială şi polipii endometriali pot duce la infertilitate.

Tratamentul poate fi medicamentos, pentru ameliorarea simptomatologiei, fie chirurgical, pentru extirparea tumorilor.

Rezultatul anormal al testului Papanicolau 

Dacă rezultatul iniţial indică nişte modificări celulare la nivelul cervixului, medicul poate indica o colposcopie sau o testare pentru HPV – Human Papilloma Virus. Dacă în urma examenului colposcopic se constată o anomalie la nivelul colului uterin, se indică biopsie şi examen histopatologic.

Orice femeie trebuie să facă un control ginecologic anual, care să cuprindă consultul ginecologic, culturi vaginale şi din col, test Papanicolau şi ecografie transvaginală.

Dacă testul Papanicolau este corectat efectuat, leziunile de la nivelul colului pot fi depistate în stadii incipiente.

Infertilitatea, boala care are un impact psihologic major pentru femei

Cauzele infertilităţii sunt multiple: tulburări de ovulaţie, endometrioză, fibroame uterine, malformaţii ale aparatului genital, trompe obstruate, insuficienţă ovariană prematură. Tratamentul infertilităţii depinde de cauza ei. Poate fi medicamentos, pentru restabilirea ovuluţiei şi menstruaţiei, chirurgical, pentru corectarea patologiilor genitale. Atunci când aceste metode au fost depăşite, se poate apela la tehnici de reproducere umană asistată, ca înseminarea intrauterină sau fertilizarea în vitro.

Durerea la contactul sexual 

Denumită şi dispaneurie, această afecţiune poate avea multiple cauze, atât psihologice, cât şi fizice. Orice femeie prezintă în timpul vieţii, cel puţin o dată, durere la contactul sexual. Aceasta nu trebuie însă ignorată, trebuie sa va adresati medicului. Tratamentul trebuie să se adreseze în primul rând cauzei.

Dismenoreea – durerea în timpul menstrei  

Dismenoreea se caracterizează prin dureri la nivelul abdomenului inferior, care variază de la uşoare la severe, şi pot restricţiona activitatea femeii. Diamenoree primară apare de la primele menstre şi nu este asociată unei patologii ginecologice. Scade în intensitate odată cu trecerea anilor  şi poate chiar să dispară după naştere. Dismenoreea secundară apare ca simptomatologie la diverse patologii organice şi durează mai mult ca dismenoreea primară.

Atunci când crampele sunt severe se poate asocia cu starea de greaţă, vărsaturi.

Sângerarea vaginală anormală 

Poate fi legată de menstruaţie, dar poate apărea şi între menstre, în timpul sarcinii sau menopauzei. Atunci când sângerarea nu este legată de menstră, când apare în copilărie sau la menopauză, sau în timpul sarcinii, este un motiv serios de îngrijorare.

Trebuie să te adresezi medicului când :

 • Menstrele apar la intervale de sub 21 de zile sau peste 45 de zile
 • Sângerarea menstruală este abundentă
 • Apar dureri severe
 • Apar sângerări între menstre
 • Menstra durează mai mult de 7 zile
 • Cauzele sângerărilor sunt diferite şi depind de momentul în care apar în viaţa unei femei.

Dacă apar la fetiţe înainte de pubertate

 • Traumatisme
 • Abuz sexual
 • Pubertate precoce Iritaţie vaginală severă
 • Probleme de coagulare

La femeile de vârstă reproductivă :

 • Sarcina extrauterină
 • Sarcina molară
 • Avortul spontan
 • Disfuncţia hormonală
 • Placentă praevia
 • Folosirea pilulelor contraceptive sau a steriletului
 • Endometrioza
 • Chisturi ovariene
 • Tumori maligne

La femeile aflate la menopauză:

 • Vaginita atrofică cu iritaţie severă
 • Tumori maligne
 • Reacţie la tratamentul de substituţie hormonală
 • Evaluarea se face cu ajutorul ecografiei transaginale, curetajului biopsic al cavităţii uterine. Tratamentul variază în funcţie de cauză.

Bolile cu transmitere sexuală 

Sunt o problemă serioasă cu care se confruntă femeile. Cele mai frecvente sunt infecţia cu Chlamydia, Gonoreea şi Sifilisul. Partenerii sexuali multiplii şi nefolosirea corespunzătoare a prezervativului sunt cauzele obişnuite. Cel mai bun tratament este prevenţia.  Dacă aveţi simptome ca: leucoree abundentă, urât mirositoare, dureri pelvine sau la contactul sexual, leziuni la nivelul aparatului genital, e indicat să ajungeţi la medic.

Infecţiile urinare 

Sunt cauzate de bacterii ce colonizează la nivelul tractului urinar inferior şi sunt de 10 ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Mai mult de jumătate dintre femei prezintă la un moment dat în viaţă o infecţie urinară care poate recidiva.

Cauze:

 • Un partener sexual nou sau parteneri multipli
 • Lipsa urinării după contactul sexual
 • Contacte sexuale intense şi frecvente
 • Diabet
 • Sarcină
 • Folosirea diafragmei sau a spermicidelor
 • Incontinenţa urinară

Simptomele includ: senzaţie de usturime şi arsură la urinare, disurie, urinări frecvente, polakiurie, nevoie urgentă de a urina, dureri la nivelul abdomenului inferior, urină urât mirositoare, durere la contactul sexual.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice.

Vaginitele 

Cele mai frecvente sunt infecţiile cu Candida, Thricomoniaza şi vaginoza bacteriană. Simptomele includ leucoree abundentă, urât mirositoare, senzaţie de mâncărime şi arsură vulvovaginală. Diagnosticul se pune ţinând seama de simptome şi prin culturi din secretia vaginală şi col. Tratamentul se stabileşte în funcţie de tipul infecţiei.

Citește și:
Testul Babes Papanicolau: cum, cand, de ce se face si ce indica rezultatele?
Vaginita bacteriana - cauze, simptome, analize pentru diagnostic si tratament
Scurgeri vaginale (secretii vaginale) - cauze, simptome si recomandari


Exclusiv Online - 19.09.2017
Citește pe one.ro
El este ROMÂNUL botezat de Adolf Hitler! Ce nume a putut să-i pună liderul nazist El este ROMÂNUL botezat de Adolf Hitler! Ce nume a putut să-i pună...
Cu cât era plătită Andreea Marin la "Surprize, surprize!" Cu cât era plătită Andreea Marin la "Surprize, surprize!"
Capricorn Capricorn 21 decembrie - 19 ianuarie

Gândeşte de două ori înainte de a decide ceva sau de a te exprima în legătură cu un subiect important! Punctele de interes, luna aceasta, vor fi veniturile si familia apropiată. Este foarte posibil...citește mai departe

×

One.ro
Sfârşitul tragic al actriţei din "Ecaterina Teodoroiu". Ce s-a întâmplat cu Stela Furcovici Sfârşitul tragic al actriţei din "Ecaterina...
El este ROMÂNUL botezat de Adolf Hitler!...
Incredibil. Cu cât era plătită Andreea...
Zf.ro
CUTREMUR în sistemul bancar: O nouă bancă în România! Una dintre cele mai mari bănci din lume vine la Bucureşti CUTREMUR în sistemul bancar: O nouă bancă...
BusinessMagazin.ro
Cum arată fiica de 18 ani a MILIARDARULUI Ion Ţiriac Cum arată fiica de 18 ani a MILIARDARULUI...
Povestea banditului român "Whisky Man",...
Descopera.ro
Ritualul SEXUAL prin care trecea orice TÂNĂRĂ, în trecut. Doar astfel devenea o PROSTITUATĂ supremă Ritualul SEXUAL prin care trecea orice TÂNĂRĂ,...
VIDEO - Este primul semn EXTRATERESTRU?....
Marea FARSĂ din acest film celebru la care...
Mediafax.ro
FENOMEN cu repetiţie pentru Iohannis. Câte like-uri a PIERDUT şeful statului în doar 15 minute FENOMEN cu repetiţie pentru Iohannis. Câte...
Cel mai CELEBRU român din Marea Britanie...
România, luată PESTE PICIOR de presa internaţională....
Gandul.info
HARTA consumului de alcool la nivel mondial. Surpriza din TOP 10 HARTA consumului de alcool la nivel mondial....
VESTE-ŞOC despre Sylvester Stallone. Informaţia...
A MURIT o legendă a muzicii rock. ANUNŢUL...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Un copil a mers la Hagi şi l-a întrebat: "Domnule Hagi, veniţi la ziua mea de naştere?" Gestul făcut acum de "Rege" vorbeşte de la sine despre caracterul celui mai mare fotbalist român din istorie Un copil a mers la Hagi şi l-a întrebat:...
Fotografiile nud ale Norei Mork au provocat...
Maria Şarapova, DE NERECUNOSCUT! Declaraţie...
ApropoTv.ro
Ce familie frumoasă are Viorel Cataramă! - Imagini din reşedinţa lor de la Snagov Ce familie frumoasă are Viorel Cataramă!...
Umor englezesc! Kate Middleton, însărcinată...
Dramă în familia lui Dan Bordeianu: "Mi...
Go4it.ro
Aceste CREATURI vor domina planeta după ce oamenii vor dispărea. „Nu sunt insecte, reptile şi nici feline”. Puţină lume are idee despre ce este vorba Aceste CREATURI vor domina planeta după...
ProMotor.ro
Această FEMEIE nu are nicio jenă! DETALIUL pentru care au întrerupt meciul a uimit INTERNETUL: „Nu poate fi atât de bun!” - VIDEO Această FEMEIE nu are nicio jenă! DETALIUL...
Imaginile care demonstrează că DUSTER...
Iată cum ar putea arăta o Dacia... Coupé
ULTIMA ORĂ
Apariţie-surpriză a lui Klaus Iohannis în acest weekend. Cum i-a surprins pe turiştii din „Elveţia României”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.