Medicina clasica vs medicina naturista

In ultima vreme, la fel ca acum cateva zeci de ani, comparatia acestor doua domenii tinde sa ocupe primul loc in cadrul oricarui gen de discutie referitoare la modul in care ne educam si ingrijim sanatatea. Cu mii de dovezi in favoarea uneia sau a celeila
  • Publicat:
Medicina clasica vs medicina naturista
Medicina clasica vs medicina naturista

Insasi definirea termenului de medicina clasica sau conventionala ridica unele probleme pentru inceput. Suntem obisnuiti sa incadram aici toate domeniile medicinei moderne, respectiv stiintele de baza ale medicinei, specialitatile medicale si diversele domenii interdisciplinare. La o simpla enumerare, stiintele ce se afla la baza medicinei prezinta o deosebita varietate de discipline, cum ar fi anatomia, biochimia, citologia, genetica, histologia, nutritia, microbiologia, fiziologia, toxicologia. Specialitatile medicinei sunt insa cele care au contribuit la imaginea noastra actuala despre medicina moderna. Vastul domeniu al chirurgiei, diagnosticologia si medicina interna sunt ramurile care definesc cel mai bine la ora actuala conceptul de medicina.  

Reafirmarea medicinei clasice
Primele tipuri de medicina dezvoltate de oameni au apartinut fara indoiala Naturismului. Se bazau pe practici curative cu ajutorul plantelor, produselor animale si mineralelor. Spre exemplu, Farmacologia, o stiinta care astazi este inclusa intre disciplinele de baza ale medicinei, nu este altceva decat stravechea arta a Herbalismului, adaptata si updatata la nivelul cerut de standardele specifice medicinei moderne. Un pas decisiv in dezvoltarea medicinei de la o disciplina eminamente empirica la o stiinta in toata puterea cuvantului a fost facut acum aproape 200 de ani, cand primele colegii medicale moderne din Statele Unite si Anglia au renuntat la orice fel de abordare traditionala a afectiunilor umane, bazandu-se doar pe aplicarea stricta a cercetarii stiintifice. Epoca moderna a fost insa inaugurata de Robert Koch, care la 1880 a descoperit transmiterea bolilor infectioase prin intermediul bacteriilor. Imediat a fost declansata revolutia antibioticelor, ale caror efecte sunt si astazi foarte controversate, fiecare tabara reusind totusi sa aduca probe credibile argumentelor sale. Primele astfel de antibiotice au fost arsphenaminele, o data cu certificarea faptului ca unele toxine artificiale reusesc sa distruga bacteriile neafectand in schimb celulele umane. Cel putin asta s-a crezut o buna bucata de vreme. Ravagiile facute de tratamentele bazate exclusiv pe antibiotice, precum si abuzul acestora, au dus in timp la milioane de cazuri in care rinichii, ficatul si sistemul imunitar au avut serios de suferit. Cum practic nici un lucru nu este in totalitate alb sau negru, tratamentul cu antibiotice ramane de neinlocuit in multe afectiuni sau cazuri patologice. Exista aici un risc major pentru persoanele care renunta la el in favoarea tratamentelor naturiste.

Efecte secundare
O alta tendinta moderna este aceea de a ataca uzul substantelor chimice de sinteza folosite pe scara larga in industria farmaceutica la prepararea medicamentelor. Aici pe buna dreptate se pare ca exista o problema foarte delicata. Practic, organismul omenesc nu este sub nici o forma capabil de a sintetiza avalansa de chimicale continute chiar si de o singura pilula. Astfel se produc mult discutatele „side effects”. Este vorba de efectele secundare aparute in urma consumului de medicamente, efecte care in peste 90% din cazuri se acutizeaza sub forma unei noi afectiuni. Ultimul pe lista aprigelor controverse este chiar procesul chirurgical. Cu toate ca se practica inca din Antichitate, exista destule voci, unele chiar pertinente, care se ridica impotriva sa, invocand faptul ca nu cunoastem indeajuns de bine organismul uman pentru a calcula corect riscurile unei operatii. Nu la fel se prezinta situatia in cazul operatiilor de apendicita, coronare, chirurgiei plastice si reparatorii sau cezarienei, care au salvat nenumarate vieti. Medicina clasica nu trebuie in nici un caz ignorata de cei suferizi. Ideea care se impune este aceea ca trebuie facut totul pentru a nu se ajunge la usile ei.

Naturismul, un univers in sine
Cunoscut si drept medicina alternativa sau mai potrivit, complementara, naturismul include un camp divers de discipline foarte variate ca scop si esenta. Ne aflam aici pe taramul hidroterapiei, aromoterapiei, herbalismului, homeopatiei, ayurvedei, medicinei chinezesti, osteopatiei, diverselor medicini tribale, medicinei ortomoleculare. Adeptii tuturor acestor terapii se feresc de folosirea oricarui medicament sintetic, antibiotic sau operatie chirurgicala in practicile lor. Aici predomina ideea ca trupul este o prelungire a spiritului, iar energia pozitiva poate vindeca orice, iar farmacia infinita a naturii are leac pentru cele mai grave afectiuni. Desi par de multe ori drept niste simple divagatii new age-iste, se pare ca, sub presiunea efectelor secundare cauzate de ingerarea medicamentelor clasice, un numar crescut de oameni se indreapta cu incredere spre aceste terapii alternative. Acuzatiile referitoare la ilegitimitatea stiintifica a acestor tratamente este valabila doar partial. Cel putin in ultimii ani, multe asemenea metode au fost testate in laboratoare pe un numar reprezentativ de voluntari pentru a se demonstra veridicitatea lor.  

Beneficiile medicinei preventive
Bineinteles ca sub invazia artificialului si a compusilor chimici care se gasesc peste tot, de la alimente la haine si medicamente, reactia normala este aceea de a cauta solutii in medicina naturista. De fapt, aici se reveleaza rolul sau primar, acela de a forma si de a mentine sanatatea prin practici „blande” pentru organismul uman, urmat de tratamente bazate pe aceleasi principii in cazul unei afectiuni. Totusi, in cazuri serioase, trebuie apelat imediat la mijloacele medicinei clasice. Cu toate ca se inregistreaza un numar crescand de cazuri grave rezolvate prin practici naturiste, nu trebuie ignorat un consult la medic. Rolul naturismului in a prezerva sanatatea si a prelungi viata ar trebui sa fie in atentia tuturor. De fapt, ideea de medicina strict preventiva a fost lumina care a ghidat naturismul din cele mai vechi timpuri pana in prezent. Chiar daca toata gama de afectiuni de la banale raceli la afectiuni grave au fost rezolvate pe cale naturista, ramanem inca intr-un domeniu de frontiera, fascinant intr-adevar, ale carui taine sunt descifrate pe zi ce trece.

Cand naturismul castiga teren…
Cercetarile din ultimii ani, precum si accelerarea problemelor aduse de stres si de artificializarea vietii de zi cu zi au dus la dezvoltarea acestui gen de terapie vie. Terapie care devine de fapt un adevarat mod de viata.

The future is bright
Se pare ca viitorul va aduce destul de curand o abordare si chiar o armonizare fara retineri a celor doua mari curente medicale. Din fericire, descoperile de noi plante medicinale si valente necunoscute ale practicilor naturiste alaturi de dezvoltarea medicinei high tech par sa mearga spre aceasta directie.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alerta: unele haine sunt periculoase!
Alerta: unele haine sunt periculoase!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”