Mai pretioase decat aurul: celulele stem

O speranta pentru vindecarea unor boli grele care ii poate lovi pe copiii nostri: primul laborator ce proceseaza sange placentar şi prima banca privata de celule stem din Romania si-au inceput recent activitatea la Cluj, sub denumirea de Cord Blood Center Laboratories. Datorita punctelor de lucru din Iasi, Timisoara si in curand Constanta, institutia poate oferi servicii in intreaga tara.
  • Publicat:
Mai pretioase decat aurul: celulele stem
Mai pretioase decat aurul: celulele stem

O speranta pentru vindecarea unor boli grele care ii poate lovi pe copiii nostri: primul laborator ce proceseaza sange placentar şi prima banca privata de celule stem din Romania si-au inceput recent activitatea la Cluj, sub denumirea de Cord Blood Center Laboratories. Datorita punctelor de lucru din Iasi, Timisoara si in curand Constanta, institutia poate oferi servicii in intreaga tara.

Ce sunt celulele stem
Celulele stem reprezinta baza organismului unam. Ele au proprietatea de a se reinnoi continuu prin diviziune celulara si se pot diferentia intr-o varietate larga de celule specializate. Exista trei categorii de celule stem: celule stem embrionare, celule stem din cordonul ombilical si celule stem adulte.

Celule stem embrionare au rolul de a se transforma in celule specializate din care se va forma embrionul, iar mai apoi fetusul. Cele din cordonul ombilical sunt celule multipotente care se pot diferentia intr-un numar limitat de celule specializate si pot fi prelevate si conservate dupa nasterea fatului. Celulele stem adulte se gasesc atat la adult cat si la copil si au rolul de a inlocui celulele distruse sau moarte cu altele noi.

Ce este sangele placentar ?
Sangele placentar, adica sangele ramas la nivelul venei ombilicale, reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Studiile au demonstrat prezenta de celule stem hematopoetice in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa valoroasa a transplantului medular. Valoarea acestor celule este data de puterea lor de a trata peste 70 de boli.

Cand se recolteaza acest sange?
Momentul nasterii reprezinta sansa unica de prelevare a acestui sange placentar. In mod normal, cordonul ombilical si respectiv placenta, dupa momentul nasterii, sunt considerate "deseuri ale sarcinii", fiind distruse prin incinerare. Practic, odata cu acestea se distruge si bogata resursa de celule stem din sangele placentar.

Cum se desfasoara operatiunea?
Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, neimplicand niciun risc sau durere pentru mama sau fat. 30 de secunde dureaza recoltarea sangelui placentar de la o pacienta, daca procedura este executata de catre un bun recoltator. In cazul unuia cu mai putina experienta, procedura poate dura maxim 3 minute.

Ce se intampla cu sangele placentar dupa prelevare?
Specialistii vor preleva sange din cordonul ombilical, il vor supune analizelor, iar apoi vor extrage celulele stem. Acestea sunt pastrate la temperaturi de -196 grade Celsius, in nitrogen lichid. In Romania, ele sunt pastrate in banca din Cluj-Napoca pe toata durata de viata a copilului si sunt disponibile imediat.

Ce boli vindeca celulele stem?

Printre maladiile care isi gasesc vindecarea cu ajutorul celulelor stem se numara boala Gunther, sindromul Hunter, sindromul Hurler, unele leucemii, lupus eritematos sistemic, boala Crohn, ischemia miocardica, insuficienta hepatica, diabetul, boala Parkinson, osteoporoza si alte afectiuni in special ale copiilor. In plus, medicii au observat ca tratamentul cu celule stem aduce o urma de speranta si pentru pacientii infectati cu HIV.

Care sunt costurile?

Costurile suportate de parintii care doresc prelevarea sangelui placentar se ridica la 3.270 RON. La aceasta suma se adauga 17 euro pe an pentru depozitare, taxa ce poate fi platita intr-o singura transa sau in trei rate. Plata se face numai dupa pregatirea transplantului si verificarea lui.

In cazul in care sangele placentar este contaminat sau daca transplantul pregatit din acesta nu este utilizabil pentru transplantare, serviciile oferite sunt gratuite. In plus, Cord Blood Center nu accepta achitarea taxei in avans pentru urmatorii 10 ani.

Dincolo de serviciul de prelevare a sangelui placentar in sistem privat pe care il ofera Cord Blood Center, exista si o latura sociala pe care o imbraca activitatea CBC Laboratories: in cazul in care in familiile care au apelat la aceasta procedura exista un copil bolnav de leucemie, limfom sau alta boala maligna si se doreste prelevarea de sange placentar pentru cel de-al doilea copil, aceasta din urma recoltare se face in mod gratuit.

De asemenea, grefele de transplant la care s-a renuntat din diverse motive, devin bunuri publice, gratuite, la care au acces toti cetatenii romani, prin intermediul Fundatiei Eurocord Romania care administreaza un registru public de sange placentar.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Alergie sau raceala, cum faci diferenta?
Alergie sau raceala, cum faci diferenta?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”