Până la ce vârstă dă rezultate purtarea aparatului dentar?

Tot mai multe persoane depăşesc convingerea că aparatul dentar este destinat doar copiilor sau tinerilor şi iau decizia de a urma un tratament ortodontic la vârstă adultă, când înţeleg beneficiile unui zâmbet frumos şi sănătos.
  • Publicat:
Până la ce vârstă dă rezultate purtarea aparatului dentar?

Tot mai multe persoane depăşesc convingerea că aparatul dentar este destinat doar copiilor sau tinerilor şi iau decizia de a urma un tratament ortodontic la vârstă adultă, când înţeleg beneficiile unui zâmbet frumos şi sănătos. Medicii specialişti subliniază că aparatul dentar poate aduce rezultatele dorite indiferent de vârstă, singurul factor de care trebuie ţinut cont fiind sănătatea gingiilor şi a osului care susţine dinţii.

În plus, odată cu avansul în domeniul ortodonţiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic şi nici nu mai produce disconfort. Aşadar, de ce să ne resemnăm să avem dinţii aglomeraţi sau nealiniaţi, când putem obţine oricând zâmbetul perfect dorit întreaga viaţă?

Dacă în copilărie fie nu au avut şansa de a purta aparat dentar, fie nu l-au purtat suficient din diverse motive ori nu au fost preocupaţi de această problemă, astăzi mulţi adulţi urmează tratamente ortodontice. Numărul lor a crescut tot mai mult în ultimii ani, reprezentând la acest moment aproximativ 30-35% din numărul total al pacienţilor din cabinetul medicului specialist ortodont.

„Cu toate că poate dura mai mult timp îndreptareea dinţilor, ţinând cont că deplasarea lor încetineşte pe măsură ce îmbătrânim, rezultatele pot fi excelente chiar şi la o vârstă mai înaintată. În comparaţie cu adolescenţii, adulţii tind să fie mai motivaţi să respecte sfaturile medicului specialist atunci când poartă aparat dentar. Disponibilitatea lor de a colabora cu ortodontul reprezintă un mare avantaj în atingerea obiectivelor tratamentului în cel mai scurt timp posibil”, subliniază doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont.

Beneficiile tratamentului cu aparat dentar 

Unul dintre cele mai puternice motive pentru a apela la aparatul dentar indiferent de vârstă este dorinţa de a avea un zâmbet perfect, conştienţi fiind de importanţa lui atât în viaţa personală, cât şi profesională. Un aspect fizic plăcut oferă mai multe şanse de promovare în carieră sau de a avea succes la un interviu, mai multă încredere în sine care se transmite celor din jur, făcându-ne mai atrăgători. Surprinzător sau nu, 47% dintre oameni observă prima dată la cei din jur zâmbetul şi doar 31% observă ochii, 7% hainele şi 4% părul. 

Desigur că şi implicaţiile de ordin medical reprezintă un factor puternic. „Printre numeroasele beneficii aduse de aparatul dentar se numără reducerea riscului de apariţie sau chiar înlăturarea consecinţelor înghesuirilor dentare şi ale muşcăturii incorecte: cariile, care apar datorită dificultăţilor de realizare a periajului atunci când dinţii sunt înghesuiţi şi parodontoza, care apare datorită forţelor anormale suportate de dinţii aflaţi în ocluzie (muşcătura) anormală”, a adăugat doamna doctor Mihaela Dan.  
Nu în ultimul rând, purtarea aparatului dentar poate fi necesară pentru a îndrepta dinţii migraţi în urma unor extracţii dentare, în vederea realizării unor lucrări dentare sau implanturi corecte sau chiar pentru a închide spaţiile postextractionale prin deplasarea dinţilor cu ajutorul aparatului dentar. Aşadar, există mai multe motive solide pentru a lua în considerare un tratament ortodontic indiferent vârstă.

Mai este eficient aparatul dentar la adult? 

Dinţii pot fi deplasaţi prin os la orice vârstă, însă la adult tratamentul durează puţin mai mult decât la copil, care are oasele mai moi, mai maleabile. „Cu toate acestea, în mod obişnuit, durata tratamentului ortodontic rareori ajunge la 2 ani, în general fiind de 6-18 luni în funcţie de gravitatea fiecărui caz în parte. Ceea ce pentru pacient poate părea un caz extrem de dificil, pentru un medic cu experienţă poate să nu reprezinte deloc o problemă şi tocmai de aceea este necesar un consult de specialitate înainte de a lua orice decizie. Doar specialistul este în măsură să estimeze cât timp va fi necesară purtarea aparatului dentar pentru a obţine rezultatele dorite, sfatul meu pentru cei care îşi doresc să facă acest pas fiind să nu se descurajeze comparând situaţia lor cu cea a celor din jur”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont.

Indiferent de vârsta şi situaţia unui pacient în particular, un medic ortodont cu experienţă a întâlnit şi rezolvat cu siguranţă de-a lungul anilor de practică cazuri asemănătoare, astfel încât va avea o soluţie şi pentru acel caz.Tot ce trebuie să facă pacientul este să capete curaj şi să facă primul pas spre un zâmbet frumos şi sănătos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”