Riscuri la care te expui dacă te abţii să strănuţi

Află riscurile la care te expui dacă te abții să strănuți!
  • Publicat:

Strănutul un gest reflex care se manifestă atunci când un anumit element irită căile respiratorii. Acest reflex este modul prin care căile nazale resping pătrunderea în corp a substanţelor iritante şi a alergenilor.

Strănutul este însoţit de alt gest reflex, închiderea ochilor. Acest reflex îţi protejează ochii de posibilele leziuni cauzate de creşterea presiunii la nivelul sinusurilor. Numărul strănuturilor variază de la om la om, dar este posibil să strănuţi chiar şi de 10 ori consecutiv.

Strănuturile multiple apar atunci când nu este eliberat tot aerul acumulat în plămâni sau când cauza strănutului este încă prezentă. Viteza cu care strănutăm poate depăşi 4m/s. Oprirea strănutului face ca această presiune să ajungă altundeva în corp. Abţinerea de la strănut poate cauza ruptură de timpan, ruptura vaselor de sânge nazale sau oculare.

Riscuri asociate cu acțiunea de a te abține din a strănuta

Oprirea strănutului solicită extrem aparatul respirator, aerul în exces afectând grav plămânii. Presiunea pe care aerul o exercită asupra coastelor poate duce la fisurarea acestora. De asemenea, reţinerea strănutului poate afecta vasele de sânge din creier, cauzând ruptura lor şi hemoragii cerebrale care pot fi fatale.

Printre alte riscuri la care te poți expune dacă te abții de la a strănuta se numără:

  • Dureri în piept: A te abține din a strănuta poate provoca dureri în piept. Aceste dureri în piept nu sunt periculoase, dar pot fi destul de incomode și neplăcute.
  • Probleme cu ochii: Dacă te abții să strănuți, capilarele din ochi se pot rupe, deoarece strănutul exercită o presiune mare.
  • Probleme cu urechile: Acțiunea de a te abține din a strănuta poate duce la rănirea urechii medii și interne și în final, în cea mai gravă situație, la ruperea timpanului. Experții spun că este posibil ca presiunea din timpul acțiunii de abținere de la strănut să provoace această rupere a timpanului (sau chiar a ambelor timpane) și chiar pierderea auzului, uneori fiind necesară intervenția chirurgicală.
  • Anevrism: Abținerea de la strănut poate provoca, în situații extreme, un anevrism. Potrivit experților, presiunea cauzată de reținerea strănutului poate duce la anevrism cerebral, o urgență medicală.
  • Sângerări nazale: Dacă te abții să strănuți s-ar putea să descoperi rapid că această acțiune poate duce la sângerări nazale nedorite. O astfel de leziune provoacă de obicei daune superficiale ale aspectului tău, cum ar fi înroșirea ochilor sau a nasului.

Poate abținerea de la strănut să provoace un atac de cord?

Nici strănutul și nici abținerea de la strănut nu vor face ca inima ta să se oprească. În schimb, îți pot afecta temporar ritmul cardiac, dar nu ar trebui să-ți provoace în niciun caz oprirea inimii.

Poți să mori din cauza unui strănut?

Unele leziuni provocate de abținerea de la strănut pot fi foarte grave, cum ar fi anevrismele cerebrale rupte sau afecțiunile grave ale plămânilor. Anevrismele cerebrale sunt mortale în aproximativ 40% din cazuri.

Poți să previi strănutul fără să te abții de la acesta?

Câteva modalități de a preveni strănutul includ:

  • tratarea alergiilor
  • evitarea expunerii la iritanți din aer
  • evitarea privirii directe la o sursă puternică de lumină
  • evitarea supraalimentării
  • folosirea unui spray nazal
  • suflarea nasului
  • atingere cu limba a cerului gurii timp de 5-10 secunde

Cel mai bun mod de ne proteja de aceste pericole este să strănutăm, dar având la îndemână un şerveţel.

Surse: msn.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult