Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO

Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, explică pe larg cu ce se pot confrunta fumătorii dacă se contaminează cu noul coronavirus şi fac COVID-19.

Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, vorbeşte în interviul video pe care ni l-a acordat despre cât de nociv este fumatul, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.

Toată lumea ştie cât de periculos este fumatul. Consumul de tutun are mai multe efecte nocive: în primul rând, ţigările conţin, pe lângă nicotină, o mulţime de substanţe chimice, care inhalate în plămâni, modifică ADN-ul celular şi predispun la cancere.

Apoi fumatul este periculos prin conţinutul de nicotină care trece în 7 secunde în creier, creează plăcere, dar şi dependenţă. La ora actuală, fumatul este considerat factor de risc important pentru cancere, boli cardiovasculare, afecţiuni pulmonare şi gastrice. În plus, afectează imunitatea şi deteriorează dinţii şi pielea. Iată tot atâtea argumente ca să renunţaţi la fumat sau să nu vă apucaţi niciodată.

Fumatul şi infecţia COVID-19

În contextul pandemiei de coronavirus, fumatul ca obicei nociv a fost semnalat de mulţi medici: pe fondul afectării imunitare cronice cauzate de consumul de tutun, infecţia COVID-19 putea da forme mai grave de boală. De altfel, cei mai afectaţi au fost pacienţii cu diabet, boli cardiovasculare şi cancere, boli care au ca substrat şi fumatul.

Deşi multe persoane ştiu că fumatul este periculos, nu se pot lăsa din cauza dependenţei, iar izolarea socială asociată pandemiei a fost un factor de stres suplimentar care a dus la creşterea consumului de tutun.

Sfatul unanim al medicilor este renunţarea la fumat din raţiuni de sănătate, mai ales în contextul pandemiei care a demonstrat că persoanele cu afecţiuni preexistente cauzate şi de fumat au fost cel mai afectate. În interviul video realizat prin Skype, prof. dr. Florin Mihălţan vine cu argumente solide împotriva fumatului şi pro renunţare la acest obicei nociv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Florin Mihălțan - Medic Primar Pneumologie
Prof. Dr. Mihălțan Florin Dumitru este Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar, Doctor în Științe Medicale. Educație și Formare Doctor în Medicină Universitata de "Medicină și Farmacie Carol Davila", București Cursuri postuniversitare Curs de actualități în alergologie ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Primar Pneumologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult