Medic primar pediatru Irina Costache: rolul alimentelor fortifiate în nutriţia sugarilor şi copiilor de vârstă mică

Medic primar pediatru Irina Costache explică în interviul video care este rolul alimentelor fortifiate în nutriţia sugarilor şi copiilor de vârstă mică.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Diversificarea alimentară la copii este un moment extrem de important pentru creşterea şi dezvoltarea lor sănătoasă şi echilibrată, pe termen lung. Dacă în primele 6 luni de viaţă, copiii au primit elementele nutritive esenţiale din laptele matern sau din formulele de lapte, după această vârstă, alimentaţia diversificată va trebui să acopere o mare parte din necesarul de macronutrienţi (proteine, lipide, glucide) şi micronutrienţi esenţiali (vitamine, minerale şi acizi graşi), într-o formă adaptată stomăcelului şi nevoilor nutriţionale specifice acestei perioade de vârstă.

Astfel, în mesele copiilor, mămicile vor integra treptat diverse surse de nutrienţi şi micronutrienţi precum legumele, fructele, cerealele, ouăle, lactatele şi carnea.

Un aspect extrem de important al nutriţiei la bebeluşi îl reprezintă asigurarea aportului optim de micronutrienţi esenţiali, peste 30 la număr, care sunt vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali, elemente care nu pot fi produse în organism şi trebuie furnizate prin alimentaţie.

Printre cei mai cunoscuţi micronutrienţi se numără fierul. În cazul în care bebeluşul nu beneficiază de cantitatea corectă de micronutrienţi, pot apărea carenţele, iar cea de fier poate duce la anemie feriprivă.

Una dintre soluţiile pe care le au la îndemână mămicile pentru a asigura copiilor necesarul de micronutrienţi esenţiali şi pentru a preveni carenţele o reprezintă alimentele fortifiate. Iar dintre acestea, cerealele fortifiate cu vitamine şi minerale furnizează un aport mare de micronutrienţi esenţiali, într-un volum mic, adaptat stomacului bebeluşului.

Despre importanţa cerealelor fortifiate în alimentaţia bebeluşilor am stat de vorbă cu dr. Irina Costache, medic primar pediatru şi blogger, care ne-a expus pe larg în interviul video rolul acestor cereale pentru sănătatea copiilor, în primii ani de viaţă şi pe termen lung!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Irina Costache - Medic primar pediatrie
Dr. Irina Costache este medic primar pediatru și lucrează într-o reţea privată de medicină, dar oferă consultaţii şi în cabinetul dânsei. Susține curs de Puericultură. Emite atestat de absolvire a cursului de Puericultură. Atestatul se eliberează participantului pentru a-i servi ...
citește mai mult