Hipoterapia ca metodă de tratament

Hipoterapia sau terapia prin echitaţie este ideală atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prezenţa animalelor ne poate oferi un suport emoţional uriaş. De cele mai multe ori putem vorbi chiar de terapie, la fel cum se întâmplă şi cu terapia prin echitaţie, cunoscută şi ca hipoterapie. Deşi caii sunt animale mari, impunătoare şi poate că părinţii se sperie de prezenţa lor în preajma copiilor, relaţia dintre cei doi poate fi benefică atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Mai multe ne-a vorbit Ioana Petrache, fondator al clubului de echitaţie La Gazon, care de-a lungul timpului a putut observa îmbunătăţiri reale ale copiilor care au apelat la hipoterapie.

Beneficiile terapiei prin echitaţie

Indiferent de vârstă sau gen, oricine poate apela la hipoterapie, fie că se confruntă sau nu cu anumite probleme de sănătate.

”Echitaţia, pasiunea pentru cai în general, ne îmbunătăţeşte în toate aspectele noastre. Un strop de pasiune pentru cai va face minuni şi în privinţa celor care au probleme sociale, de temperament, fizice, neurologice sau vom îmbunătăţi starea noastră ca sportivi şi ca oameni”, ne explică Ioana Petrache. ”Beneficiile sunt majore. Faptul de a fi în compania cailor ne schimbă întotdeauna în bine. Calul ne face să aducem lângă el ceea ce suntem noi în profunzime. Ne va echilibra fizic şi psihic şi ne va îmbunătăţi în general starea. Este o stare de fericire şi de calm pe care o putem aduce în viaţa noastră prin prezenţa cailor şi a sportului făcut împreună cu caii. Pentru că echitaţia este un sport de echipă”, a continuat Ioana.

Ce poate învăţa un om de la cai?

”Copiii care lucrează cu antrenorii noştri ne spun că au învăţat să fie calmi, să se controleze. Au învăţat să se tempereze, au învăţat să stăpânească nu numai persoana lor, ci şi calul acela. Felul în care copii se distrează împreună cu caii are o singură noţiune de bază: siguranţa. Dacă siguranţa e asigurată copiii şi caii pot face echipă în toate”, povesteşte Ioana Petrache.

Terapia prin echitaţie aduce numeroase îmbunătăţiri în privinţa sănătăţii. În acest sens, de-a lungul anilor, fondatoarea a putut observa îmbunătăţiri reale în cazul copiilor care au trecut de porţile centrului de echitaţie.

”Am văzut îmbunătăţiri reale în privinţa posturii copiilor, pentru că se tonifică sistemul muscular şi sistemul osos, în privinţa echilibrului şi a motricităţii, iar părinţi care aduc copii în centrul La Gazon vorbesc despre o reechilibrare socială a copilului. Copiii au mai multă încredere şi sunt mai echilibraţi din toate punctele de vedere”, ne explică Ioana Petrache.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Secrete pentru o zacuscă perfectă
Secrete pentru o zacuscă perfectă