Dr. Ştefan Tucă: tratamentul chirurgical al herniilor VIDEO by CSID

Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurg, explică pe larg ce sunt herniile şi cum pot fi tratate chirurgical, cu ajutorul operaţiilor laparoscopice.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Peste 18 milioane de oameni fac anual diverse tipuri de hernii, care afectează aproximativ 27 la sută dintre bărbaţi şi 3 la sută dintre femei. Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale, care presupun ieşirea unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinală.

“Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbaţi, pentru că ei au testicule care coboară din cavitatea abdominală printr-un orificiu din peretele abdominal. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei. La persoanele cu obezitate, sunt mai frecvente şi mai dificile pentru că presiunea abdominală e mai mare tocmai prin excesul ponderal din abdomen. La sportivi, sunt, de asemenea, mai frecvente pentru că fac efort fizic în care contractă musculatura abdominală. Există şi la gravide hernii. Deci toate lucrurile care cresc presiunea abdominală predispun la apariţia herniilor”, spune medicul primar chirurg Ştefan Tucă, cel care operează frecvent pacienţi cu hernie.

Herniile pot apărea şi la persoane care fac efort fizic la serviciu, dar şi în cazul celor cu un ţesut conjuctiv mai slab. Acest tip de ţesut predispune la hernii, hemoroizi şi varice. În plus, herniile incizionale (eventraţiile) pot apărea şi după o intervenţie din sfera colonului, care a impus o incizie mare. În orice situaţie, vizita cât mai devreme la medic înseamnă o rezolvare rapidă, cu riscuri mici.

“În principiu, herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor creşte tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase, din ce în ce o mai mare parte din conţinutul abdomenului va avea tendinţa să iasă în afara peretelui abdominal şi, având în vedere că această ieşire se face printr-un orificiu relativ strâmt, ele se vor încarcera, adică vor realiza nişte aderenţe între sacul de hernie şi organul herniat, iar de la încarcerare până la strangulare este foarte puţin”, explică doctorul Ştefan Tucă.

Strangularea unei hernii se poate complica inclusiv cu ocluzie intestinală, care reprezintă o urgenţă medicală ce ameninţă viaţa pacienţilor. De aceea, sfatul medicilor pentru cei care constată primele semne ale unei hernii este să se adreseze cât mai repede specialistului în chirurgie generală. Acesta poate interveni prin laparoscopie, metodă chirurgicală cu mai puţine riscuri decât chirurgia clasică. Aflaţi în ce constau intervenţiile laparoscopice pentru hernii din interviul video realizat cu medicul primar chirurg Ştefan Tucă!
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ştefan Tucă - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Tucă este Medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie laparoscopică avansată. Pregătire Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu specializarea medicină generală, cu durata de 6 ani, 1997-2003 Medic rezident Chirurgie Generală ...
citește mai mult