Dr. Mona Zvâncă: morfologia fetală şi testele genetice în sarcină VIDEO by CSID

Medicul primar ginecolog Mona Zvâncă explică testele genetice din sarcină şi importanţa morfologiei fetale care pot pune în evidenţă potenţiale anomalii ale fătului.

Perioada de sarcină este una dintre cele mai frumoase din viaţa unei femei, însă bucuria de a aduce pe lume un bebeluş este însoţită şi de grija ca acesta să fie perfect sănătos. De aceea, medicii sfătuiesc femeile care îşi doresc copii să-şi planifice sarcina, pe cât posibil, şi să ia câteva luni acid folic înainte de concepţie. Aceasta pentru a reduce riscul ca viitorul bebeluş să facă spina bifida.

Apoi, în timpul sarcinii, viitoarele mame ar trebui să meargă regulat la medicul obstetrician pentru testele şi ecografiile recomandate în sarcină. Acestea se fac în funcţie de trimestrul de sarcină şi pot varia de la teste de sânge pânâ la investigaţii mai laborioase, cum este amniocenteza, dacă există suspiciuni că fătul ar putea avea anumite anomalii.

La ora actuală, testele din medicina fetală sunt avansate şi permit evaluarea prezenţei unor anomalii doar prin recoltarea şi analizarea sângelui matern. Am stat de vorbă cu medicul primar ginecolog Mona Zvâncă despre testele genetice avansate şi morfologia fetală din sarcină. Mai multe informaţii puteţi afla din interviul video!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mona Zvâncă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicina materno-fetală. Dr. Mona Zvâncă este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. A ...
citește mai mult