Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Boala cardiacă este urgenţă medicală” VIDEO

În timpul pandemiei cu noul coronavirus, pacienţii cardiaci şi-au amânat vizitele la medic sau intervenţiile chirurgicale, punându-şi, astfel, viaţa în pericol.

Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a tras un semnal de alarmă cu privire la pacienţii cardiaci care, în contextul pandemiei de coronavirus, şi-au amânat controalele medicale şi/sau intervenţiile chirurgicale, riscându-şi, astfel, viaţa!

În România mor zilnic prin infarct miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor şi previziunilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Boala coronariană vă rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortatitalitea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice.

Pentru aceşti pacienţi aflaţi în risc major în contextul infecţiei cu SARS-COV 2, suferinţa cardiacă reprezintă urgenţă medicală  şi trebuie intervenit în cel mai scurt timp, mai ales în situaţii de risc iminent, cum am fi infarctul!

Pacienţii cu suferinţă cardiacă: dublu risc

Pacienţii cu boală cardiacă s-au aflat în această perioadă a pandemiei cu coronavirus la dublu risc, şi cel al infectării cu noul coronavirus, dar şi riscul bolii de fond. Însă, din cauza gravităţii suferinţei cardiace şi a faptului că ea constituie urgenţă medicală, au fost pacienţi care au pierdut lupta cu viaţa.

Mesajul domnului dr. Lucian Dorobanţu se referă la faptul că persoanele cu astfel de afecţiuni cardiace nu mai pot sta acasă, în aşteptarea trecerii pandemiei. Mai ales în situaţii grave cu simptome de durere în piept, transpiraţii, este neapărat necesar să se sune la 112. Un episod cardiac descoperit la timp şi un pacient adus rapid la spital creşte semnificativ speranţa de viaţă a acestuia. Intervenţia rapidă face, de fapt, diferenţa între viaţă şi moarte!

La internare, pacienţii cardiaci sunt protejaţi

Pacienţii cronici cu boli cardiovasculare cu indicaţie de intervenţie chirurgicală trebuie să ştie că există protocoale care asigură protecţia acestor pacienţi împotriva infectării cu noul coronavirus şi faptul că ei sunt în siguranţă. Chiar şi pentru pacienţii infectaţi aflaţi în urgenţă cardiacă există protocoale clare ce protejează cadrele medicale şi salvează viaţa celui cu probleme cardiace.

Important este ca pacienţii cardiaci să ajung la medic!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Lucian Dorobanţu - Medic primar chirurgie cardiovasculară
Prof. Dr. Lucian Dorobanţu este medic primar chirurgie cardiovasculara și coordonator al Cardyomyopathy Center, centrul specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al cardiomiopatiei hipetrofice obstructive. De asemeni, face parte din echipa chirurgicală a Cardiac Center din cadrul Spitalului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculară
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult