Dr. Ioan Boleac: cele mai importante informaţii despre anticoncepţionale VIDEO

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, explică pe larg ce conţin la ora actuală anticoncepţionalele şi cum se folosesc.

Pilula contraceptivă a împlinit 60 de ani. De la primele versiuni ale anticoncepţionalelor şi până astăzi, formulele acestora au fost îmbunătăţite, efectele adverse diminuate, iar administrarea acestora a devenit foarte simplă. În plus, nu toate pilule sunt astăzi asociate cu modificări metabolice care pot duce la îngrâşare.

Însă şi la ora actuală, există câteva recomandări de care trebuie să ţină cont femeile atunci când iau anticoncepţionale. În primul rând, acestea trebuie luate la recomandarea medicului ginecolog, după o evaluare a stării de sănătate.

Apoi, există categorii de persoane precum cele cu exces ponderal care trebuie să respecte anumite reguli în privinţa contraceptivelor. Astăzi, contraceptivele pot fi luate pe termen lung, fără riscuri majore. Însă riscuri există dacă iau anticoncepţionale femeile care fumează şi cele cu greutate excesivă. De asemenea, există anumite boli care afectează ficatul, iar persoanele care suferă din cauza acestora pot lua pilule numai după normalizarea valorilor enzimelor hepatice.

Cum acţionează anticoncepţionalele?

Dozele de hormoni care intră în compoziţia pilulelor anticoncepţionale înhibă dezvoltarea foliculilor ovarieni şi implicit ovulaţia. Astfel, riscul unei sarcini nedorite este redus la minimum. Pentru a preveni o sarcină, pilule trebuie luate aşa cum prevede prospectul, de preferat la aceeaşi oră. În cazul în care s-a omis o pilulă, aceasta trebuie luată cât mai repede. În cazul omiterii mai multor pilule, trebuie aplicate alte metode de contracepţie.

Sfatul specialiştilor este ca folia cu pilule contraceptive să fie începută în prima zi a menstruaţiei. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că sarcinile pot apărea în pauzele de administrare a contraceptivelor. Aflăm mai multe informaţii despre pilulele contraceptive de la dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult