Cum îţi măsori corect tensiunea arterială?

Măsurarea tensiunii arteriale este recomandată pentru toate persoanele adulte, indiferent că sunt hipertensive sau nu.Iată ce trebuie să ştii pentru măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Măsurarea tensiunii arteriale este recomandată pentru toate persoanele adulte, indiferent că sunt hipertensive sau nu. Iată ce trebuie să ştii pentru măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu.

Foloseşte un tensiometru certificat . Poţi verifica atestarea aparatului pe site -ul Societăţii Române de Cardiologie.Manşeta trebuie să fie adaptată corect. Există manşete cu dimensiuni standard, manşete pentru obezi şi pentru copii. Cu cel puţin 30 de minute înainte de măsurarea TA nu se bea cafea, nu se fumează, nu se iau antiinflamatoare.

Camera în care se măsoară TA trebuie să fie lipsită de zgomot, cu o temperatura normală de 22 grade C.Se recomandă mersul la  toaletă înainte de măsurare, iar vestimentaţia trebuie să fie lejeră.Poziţia corectă este şezând pe scaun, cu spatele sprijinit de spătar, braţul sprijinit de masă.În timpul manevrei de măsurare a tensiunii, nu se mişcă braţul sau degetele, nu se contractă muşchii, nu se vorbeşte.

Se porneşte tensiometrul de la butonul de Start, manşeta  se umflă şi se dezumflă, iar la sfârşit se afişează valoarea TA şi a pulsului.O măsurare corectă a tensiunii implică repetarea manevrei de două ori, la interval de 1-2 minute distanţă. La nivel mondial, tensiunea arterială acceptată ca normală are valori de până la 130/80 mmHg.
Pentru mai multe date despre tensiunea arterială şi valorile ei intraţi de www.csid.ro
sursa foto: 123rf.com
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult