Analizele de sânge – Glicemia (Gucoza serică)

Glucoza din sânge reprezintă principala sursă de energie care să susţină nevoile organismului.Glicemia mare poate indica şi probleme ale glandelor endocrine, sedentarism, obezitate.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Glucoza din sânge reprezintă principala sursă de energie care să susţină nevoile organismului.Pancreasul produce un hormon numit insulină, care distribuie  glucoza către ţesuturi şi scade cantitatea ei din sânge.În cazul în care în organism nu exista suficientă insulină înseamnă o deficienţă a pancreasului sau  insulinorezistenţă  – organismul nu o poate folosi.

Determinarea glicemiei este utilă în diagnosticarea şi tratarea diabetului, dar şi în depistarea hipoglicemiei – nivel scăzut de glucoză. Glicemia mare poate indica şi probleme ale glandelor endocrine, sedentarism, obezitate.
Glicemia scăzută poate fi cauzată de hepatită, boli renale, insuficienţă cardiacă, tumori endocrine sau pancreatice, consumul excesiv de alcool.

Măsurarea nivelul glucozei din sânge se poate face fie la recomandarea medicului, fie prin folosirea glucometrului.
Dacă recoltarea se face la laborator, trebuie să fie pe nemâncate, fără consum de alcool cu 8 ore înainte şi fără administrare de medicamente.

Dacă măsuraţi glicemia cu glicometru, urmaţi instrucţiunile de pe dispozitiv, dar spălaţi bine mâinile înainte!
Valorile considerate normale ale glicemiei sunt situate între 70 şi 108 mg/dl, cu mici variaţii, în funcţie de vârstă.
O glicemie sub 50 mg/dl sau peste 120 sunt cazuri care necesită prezentarea la medic.
Pentru mai multe informaţii despre analizele de sânge intraţi pe www.csid.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult