Analizele de sânge – colesterolul şi profilul lipidic

Colesterolul este o substanţă produsă de ficat în urma metabolizării alimentelor. Determinarea nivelului colesterolului evaluează tulburările metabolice, riscul de ateroscleroza, boli de inimă, accidente vasculare.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Colesterolul este o substanţă  produsă de ficat în urma metabolizării alimentelor. Determinarea nivelului colesterolului evaluează tulburările metabolice, riscul de ateroscleroza, boli de inimă, accidente vasculare.

Colesterolul se împarte în HDL – „colesterolul bun” şi în LDL „colesterolul rău”. LDL –  „colesterolul rău” reprezintă acumularea de grăsime (placă de aterom) pe pereţii vaselor de sânge.
Aceste acumulări îngustează vasele şi îngreunează circulaţia sângelui. HLD-ul – „colesterolul bun” elimină aceste depozite de colesterol rău.

Testarea este vitală dacă ai un istoric familial de colesterol ridicat, boli de inimă, diabet, boli de rinichi, ovarului polichistic sau tiroida leneşă. Recoltarea se face pe nemâncate, menţinând timp de 3 săptămâni, acelaşi tip de alimentaţie, fără exces de sare, alcool şi grăsimi.

De asemenea, trebuie oprită administrarea de anticoncepţionale cu câteva zile înainte. Valorile rezultate trebuie să fie direct proporţionale cu tipul de colesterol măsurat: LDL scăzut şi HDL crescut. Odată cu valorile colesterolului, se măsoară şi trigliceridele – stocul de energie neconsumată acumulat din glucide.
O valoare mare a trigliceridelor prezintă risc de boli vasculare sau pancreatită.
Pentru mai multe informaţii despre testele de sânge intraţi pe www.csid.ro


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult