Analizele de sânge: ce este HGL-ul şi ce indică?

HGL – hemoleucograma completă – este cea mai uzuală analiză de sânge şi una din cele mai complete. Poate fi făcută la un control de rutină sau poate fi cerută de medic dacă apar semne de îngrijorare.
  • Publicat:
  • Actualizat:

HGL – hemoleucograma completă – este cea mai uzuală analiză de sânge şi una din cele mai complete.Ea poate fi făcută la un control de rutină sau poate fi cerută de medic dacă suferiţi deja de o afecţiune sau dacă apar semne de îngrijorare.


Prin intermediul HGL-ului se verifică numărul de eritrocite, leucocite, trombocite, hemoglobina, hematocritul.
Leucocite (globulele albe) sunt celulele care te ajută la combaterea infecţiilor.Dacă ai un număr mare de leucocite, este posibil să ai o inflamaţie sau o infecţie în organism.

Eritrocite (celule roşii) livrează oxigen corpului. Dacă numărul tău de eritrocite este prea scăzut, poţi avea anemie.Hemoglobina este proteina din sânge care conţine oxigen. O hemoglobină scăzută este semn de anemie.

Hematocritul scăzut poate fi un semn ca ai prea puţin fier, mineral care ajuta la producerea globulelor roşii din sânge.Un hematocrit mare ar putea însemna că eşti deshidratat sau suferi de o altă afecţiune.Trombocitele au rol în coagularea sângelui, iar variaţiile în plus sau în minus indică probleme cu splina.

HGL se recomandă să se facă pe nemâncate, iar în seara de dinainte de recoltare să nu se consume alcool şi grăsimi.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult