1 din 4 adulţi suferă de această boală. Tu ai auzit de ea?

Atunci când se instalează steatoza hepatică, funcţionarea ficatului are de suferit, acesta nu mai elimină toxinele din organism, ceea ce conduce la o stare generală de rău.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Steatoza hepatică sau boala ficatului gras este, probabil, cea mai răspândită boală la momentul actual, deşi foarte puţine persoane au auzit de ea. Cel puţin 1 din 4 adulţi suferă de steatoza hepatică, boală care este asociată adesea cu diabetul şi artrita. Mulţi oameni rămân nediagnosticaţi, iar în timp, această boală poate cauza afecţiuni ireversibile asupra ficatului. Dacă este depistată din timp, steatoza hepatică poate fi reversibilă prin mici modificări aduse stilului de viaţă.
 

Semne şi simptome ale steatozei hepatice

Steatoza hepatică înseamnă acumularea de prea multă grăsime în ficat şi în jurul ţesutului hepatic. Există două tipologii ale steatozei hepatice: boala ficatului gras non alcoolic şi boala ficatului gras alcoolic.
Atunci când se instalează steatoza hepatică, funcţionarea ficatului are de suferit, acesta nu mai elimină toxinele din organism, ceea ce conduce la o stare generală de rău.

Majoritatea steatozelor hepatice sunt vindecabile, dar există şi cazuri când boala ficatului gras nonalcoolic ajunge la forme severe, denumite steatohepatite. Atunci ficatul se inflamează, ceea ce poate duce la ciroza hepatică, care nu mai poate fi vindecată, cancer hepatic şi boli de inimă.
Ultimele date arată că steatohepatita se încadrează la criteriul de gradul unu în transplantul de ficat.


Deşi nu există definit clar mecanismul prin care unele persoane fac steatoză hepatică, factorii agravanţi sunt obezitatea şi excesul ponderal, diabetul, valorile crescute ale colesterolului şi  ale trigliceridelor, hipertensiunea arterială, aportul de steroizi, infecţia cu virusul hepatic C, medicamentele oncologice sau problemele cardiace.
Din cauza stilului de viaţă, steatoza hepatică non alcoolică se întâlneşte, din ce în ce mai frecvent la copii şi adolescenţi.

Steatoza hepatică alcoolică

Boala ficatului gras alcoolic survine la persoanele care consumă mai mult de un pahar de alcool pe zi, în cazul femeilor sau mai mult de două pahare de alcool pe zi, la bărbaţi. Dacă aceste persoane suferă de obezitate, apariţia steatozei hepatice alcoolice ar un grad de risc major.
Continuarea consumului de alcool după instalarea steatozei hepatice duce la hepatită, ciroză, insuficienţă hepatică sau cancer.
Mai multe despre steatoza hepatică în materialul video.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News