Riscuri la care te expui dacă te abţii să strănuţi

Strănutul un gest reflex care se manifestă atunci când un anumit element irită căile respiratorii. Acest reflex este modul prin care căile nazale resping pătrunderea în corp a substanţelor iritante şi a alergenilor.

 

Strănutul un gest reflex care se manifestă atunci când un anumit element irită căile respiratorii.Acest reflex este modul prin care căile nazale resping pătrunderea în corp a substanţelor iritante şi a alergenilor.

Strănutul este însoţit de alt gest reflex, închiderea ochilor. Acest reflex care îţi protejează ochii de posibilele leziuni cauzate de creşterea presiunii la nivelul sinusurilor. Numărul strănuturilor variază de la om la om, dar este posibil să strănuţi chiar şi de 10 ori consecutiv.

Strănuturile multiple apar atunci când nu este eliberat tot aerul acumulat în plămâni sau când cauza strănutului este încă prezentă. Viteza cu care strănutăm poate depăşi 4m/s. Oprirea strănutului face ca această presiune să ajungă altundeva în corp. Abţinerea de la strănut poate cauza ruptură de timpan, ruptura vaselor de sânge nazale sau oculare.

Oprirea strănutului solicită extrem aparatul respirator, aerul în exces afectând grav plămânii.Presiunea pe care aerul o exercită asupra coastelor duce la fisurarea coastelor. Reţinerea strănutului afectează vasele de sânge din creier şi poate cauza ruptura lor şi sângerări craniene care sunt fatale.

Cel mai  bun mod de ne proteja de aceste pericole este să strănutăm, dar având la îndemână un şerveţel.
Pentru mai multe informaţii despre cum funcţionează corpul uman intraţi pe www.csid.ro
sursa foto: 123rf.com

 

Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
7 lucruri care afectează grav ficatul
7 lucruri care afectează grav ficatul
Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici