Intoxicaţiile – cum acorzi primul ajutor?

Intoxicaţiile sunt efecte ale expunerii la substanţe toxice, fie înghiţite, inhalate sau în contact cu pielea.Manifestările sunt severe: greutate în respiraţie, vărsături, dureri puternice de cap, dilatarea pupilei, colorarea pielii.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Intoxicaţiile sunt efecte ale expunerii la substanţe toxice, fie înghiţite, inhalate sau în contact cu pielea.Manifestările sunt severe: greutate în respiraţie, vărsături, dureri puternice de cap, dilatarea pupilei, colorarea pielii.Intoxicaţiile pot duce la ceaţă mentală, stop cardiorespirator, stare comatoasă.

Primul lucru pe care-l faceţi în calitate de salvator este să asiguraţi eliberarea căilor respiratorii.Dacă hainele sunt contaminate, îndepărtaţi-le şi aveţi grijă să nu vă contaminaţi şi dvs.Persoana intoxicată trebuie scoasă la aer. Dacă intoxicaţia s-a produs prin înghiţire, obligatoriu induceţi voma.\

Alertaţi sistemul de urgenţă, pentru a transporta cât mai repede persoana la spital.Dacă observaţi că nu mai respiră, încercaţi respiraţia artificială.Dacă sunt urme de produs toxic în jurul gurii, folosiţi o bucată de tifon steril pentru respiraţia gură la gură.

Dacă persoana nu are puls, începeţi masajul cardiac. Compresiile se fac stând în dreapta persoanei, 100 de mişcări/minut.Dacă intoxicaţia s-a produs prin înghiţire, păstraţi ambalajele produselor pentru a fi duse la spital şi examinate.
Intoxicaţiile pot apărea instant sau se pot manifesta la câteva zile după contactul cu substanţa toxică.
Pentru mai multe informaţii despre primul ajutor, intraţi pe www.csid.ro.
sursa foto:123rf.com


 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult