Educaţia acvatică, de la dezvoltarea cognitivă, la cooperarea cu adulţii

Educaţia acvatică este benefică pentru cei mici, nu doar pentru că le oferă siguranţă în mediul acvatic, ci şi pentru dezvoltare.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Numeroase studii vorbesc despre beneficiile educaţiei acvatice atunci când vorbim de cei mici. Dezvoltarea armonioasă, siguranţa în mediul acvatic, dar şi creşterea încrederii în sine sunt doar câteva dintre aspectele care contribuie la dezvoltarea copilului. Pentru a afla mai multe detalii legate de cum îi ajută pe cei mici educaţia acvatică, am stat de vorbă cu Răzvan Badea, instructor de educaţie acvatică în cadrul Acvatic Bebe Club.

De la ce vârstă îi ducem pe cei mici la bazin

Mulţi dintre părinţi îşi duc copiii la bazin în primul rând pentru siguranţa lor, dar de fapt, nici nu-şi imaginează că aceştia beneficiază şi de alte aspecte care le asigură o dezvoltare armonioasă şi o cooperare bună cu adulţii. Cei mici iubesc apa, cumva aceasta fiind chiar mediul lor natural, dar mulţi părinţi se tem să-i aducă la bazin încă din primele luni de viaţă.

”Ideal este să începem această activitate începând cu vârsta de 4 luni şi jumătate când copiii nu sunt foarte conştienţi de ce se întâmplă şi, cel mai important, au încă reflexul glotic prezent. Este un reflex pe care noi îl stimulăm pentru a pregăti copilul pentru scufundări. Acest reflex dacă nu este antrenat în mediul acvatic, într-un cadru organizat, în jurul vârstei de 7-8 luni de zile se pierde. Copilul automat atunci când intră pe sub apă îşi va ţine respiraţia”, explică Răzvan Badea, instructor.

Educaţia acvatică: cum influenţează dezvoltarea cognitivă şi abilităţile fizice

”Apa, care nu pune presiune asupra articulaţiilor, îi da copilului mult mai multă libertate în privinţa mişcării mânuţelor şi picioruşelor şi, în acelaşi timp, nepunând presiune pe articulaţiile care sunt încă în dezvoltare”, ne spune instructorul de educaţie acvatică.

Răzvan Badea nu uită să menţioneze şi faptul că înotul pentru bebeluşi ajută la echilibru şi la tonusul muscular şi, totodată, exerciţiul fizic în cadrul şedinţelor de educaţie acvatică ajung să-l obosească pe cel mic, iar astfel somnul este mult mai profund şi mai liniştit.

Înotul şi cooperarea cu adulţii

Luând în considerare faptul că cei mici sunt educaţi într-un mod armonios, iar activitatea în sine este bazată pe respect reciproc şi înţelegere, copiii sunt expuşi unor experienţe de învăţare care stimulează totodată creativitatea şi curiozitatea.

”Cu copiii cu care se vorbeşte foarte mult, care sunt puşi să facă anumite lucruri, sarcini şi părinţii se joacă cu ei acasă şi în acelaşi timp îi aduc în locuri în care copiii se joacă şi învaţă prin joacă şi li se povesteşte tot timpul ce urmează să facă, răspund la anumite sarcini, care îi ajută să menţină o atenţie concentrată pe un timp mult mai mare”, explică Răzvan Badea.

Atenţia concentrată a unui bebeluş variază între 2-4 secunde însă, pe măsură ce i se cere să facă nu anumit lucru, cel mic nu se dă bătut şi perseverează până îşi atinge obiectivul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
6 semne că poţi suferi de anxietate
6 semne că poţi suferi de anxietate