Mituri despre mătreaţă şi cum scapi eficient de ea

Mătreaţa este un fenomen neplăcut din punct de vedere estetic şi creează disconfort prin mâncărimi. Mai multe despre cum se poate remedia această problemă găsiţi în materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mătreaţa este cauzată cel mai adesea de prezenţa fungilor Malassezia, o ciupercă ce se găseşte în mod obişnuit pe pielea capului. Dacă secreţia de sebum creşte mai mult decât normal, această ciupercă se înmulţeşte mult mai repede şi produce substanţe ce irită scalpul. Această iritaţie duce ulterior la accelerarea regenerării celulelor pielii capului şi la formarea de mătreaţă însoţită de mâncărime.

Apariţia mătreţei poate fi influenţată şi de predispoziţia genetică, schimbări hormonale, pieptănatul şi masajul în exces, lipsa de vitamine şi minerale (vitamina B, selenium, zinc), utilizarea de şampoane agresive sau a altor cosmetice pentru păr, schimbări bruşte de temperatură, stres, clătirea insuficientă după spălarea părului, spălarea frecventă a părului sau alte afecţiuni: psoriazis, dermatita seboreică.

Intensitatea descuamării poate varia şi în funcţie de vreme – în lunile reci starea scalpului se poate modifica şi din cauza trecerii bruşte de la temperaturi scăzute de afară, la cele ridicate din interior.

Cum să îndepărtaţi mătreaţa

Primul pas este să utilizaţi produse cosmetice pentru păr adecvate – şampoane speciale anti-mătreaţă. Spălatul mai des nu este o soluţie, pentru că astfel scalpul va produce sebum în exces.
Chiar şi în perioadele cu mai puţine descuamări sau când descuamările au dispărut în totalitate este necesar să continuaţi tratamentul şi să utilizaţi produse adecvate.
Căutaţi ca propusele folosite să conţină substanţe active, ca de exemplu, octopirox, care ajută la încetinirea proliferării ciupercilor şi calmează pielea capului.

Al doilea pas important în reducerea mătreţei constă în modificarea dietei care trebuie să includă vitamine şi minerale. Reduceţi grăsimile nesănătoase şi zahărul din alimentaţie. Un stil de viaţă sănătos trebuie să includă suficient somn, relaxare şi o stare psihologică bună. Dacă aceste recomandări nu dau rezultate, consultaţi medicul dermatolog, iar dacă mătreaţa este însoţită de căderea părului sau alte dezechilibre hormonale, mergeţi la medicul endocrinolog.

Mătreaţa este un fenomen neplăcut din punct de vedere estetic şi creează disconfort prin mâncărimi.  Mai multe despre cum se poate remedia această problemă găsiţi în materialul video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult