Lucrezi de acasă? Iată cum să foloseşti computerul corect!

Multe persoane lucrează de acasă, în această perioadă. Productivitatea însă, poate fi de multe ori afectată din cauza condiţiilor de lucru neadecvate. Iată câteva sfaturi de care să ţineţi cont.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Multe persoane lucrează de acasă, în această perioadă. Productivitatea însă, poate fi de multe ori afectată din cauza posturii incorecte, condiţiilor de lucru neadecvate sau timpului petrecut prea mult în faţa calculatorului. Iată câteva sfaturi de care să ţineţi cont.

Obţineţi lumina corectă

Lumina naturală vă va ajuta să vă vedeţi mai bine munca. Pentru a reduce strălucirea, configuraţi-vă spaţiul de lucru pe partea laterală a unei ferestre, în loc să o aveţi în faţa sau în spatele dvs. Ecranul computerului dvs. ar trebui să fie mai luminos decât soarele de afară, aşa că reglaţi-vă jaluzelele sau trageţi-vă în jos nuanţele în zilele însorite.

Faceţi pauze frecvente

După ce vă pregătiţi biroul de acasă, nu staţi acolo toată ziua. Muşchii pot obosi şi apar dureri de spate. Încercaţi să faceţi o pauză de 1 până la 2 minute la fiecare 20-30 de minute petrecute la birou. Ridicaţi-vă şi întindeţi-vă uşor.

Lucraţi 30 de minute în picioare

Statul în picioare în timp ce lucrezi previne durerile de umăr sau de spate. Dacă nu aveţi un birou înalt, aşezaţi laptopul pe un blat înalt, un raft sau o masă de călcat. Poate dura ceva timp să vă obişnuiţi cu acest mod de lucru. Încercaţi zilnic, maxim 30 de minute această metodă de lucru.

Ţine-ţi tastatura la îndemână

Dacă trebuie să vă întindeţi pentru a atinge tastatura, atunci nu aveţi distanţa corectă. Când tastaţi sau utilizaţi un mouse, încheieturile trebuie să fie drepte, coatele aproape de corp, şi antebraţul puţin mai jos.

Protejaţi  încheieturile

Dacă încheieturile sau braţele inferioare se apasă prea mult de marginea suprafeţei de lucru, puteţi începe să simţiţi dureri sau furnicături, iar fluxul sanguin poate încetini. Pentru a evita problemele cum ar fi sindromul de tunel carpian, utilizaţi un suport pentru încheietura mâinii. De asemenea, puteţi pune pe marginile dure ale biroului sau mesei cu o cârpă pliată.

Folosiţi căştile pentru telefon

Dacă vorbiţi de multe ori la telefon în timp ce lucraţi la un computer, protejaţi-vă musculatura gâtului. Plasaţi telefonul în modul difuzor sau utilizaţi o cască, mai ales dacă tastaţi sau scrieţi în acelaşi timp. Dacă utilizaţi o tabletă, încercaţi să o ţineţi la nivelul ochilor şi să schimbaţi ce mână o apucă. De asemenea, poate doriţi să o propuneţi pe un suport pentru tabletă

Urmaţi regula 20-20-20

Prea mult timp petrecut în faţa ecranului poate obosi ochii. La fiecare 20 de minute, faceţi 20 de secunde pauză pentru a privi altceva la aproximativ 20 de metri distanţă. Schimbarea focalizării, chiar şi pe scurt, permite ochilor să se odihnească.

Atenţie la lucrul pe canapea

Stai pe canapeaua ta în timp ce lucrezi? Aşezaţi o pernă în spatele dvs. pentru a vă ajuta să rămâneţi în poziţie verticală. Un prosop rulat, aşezat la baza coloanei vertebrale poate oferi un sprijin suplimentar. Dacă utilizaţi un laptop, nu-l puneţi pe o pernă. Se poate supraîncălzi. În schimb, ţineţi-l pe genunchi, pe un suport dur, sau pe o carte.
Şi amintiţi-vă să vă ridicaţi des pentru pauze de întindere.
Alte detalii găsiţi în materialul video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult