De la ce vârstă se pot lua anticoncepţionalele? Iată o întrebare frecventă din partea multor tinere. Medicii insistă ca aceste medicamente să fie administrate după un control amănunţit. Spre exemplu, o hepatită recentă contraindică pilulele. La fel şi prezenţa unui cancer genital în familie.
Prima menstruaţie poate să apară între 10 şi 14 ani. Nu va fi imediat urmată de menstruaţii regulate, lunare.
“Regularizarea ciclului menstrual poate să apară într-o perioadă de 2,3 4 ani de zile de la debutul primei sângerari menstruale, a menarhei” spune dr. Gabriel Lemnete, medic primar ginecolog.
Însă o sarcină nu este exclusă după începerea vieţii sexuale. În perioada adolescenţei, medicii nu recomandă tratament anticoncepţional cu estro-progestative sau pilule combinate. Abia după finalul adolescenţei intră în discuţie pilulele.
“Se consideră că s-a terminat şi maturarea din punct de vedere endocrinolgic a femeii şi atunci ea poate să opteze, fără să aibă efecte secundare necontrolabile, pentru că oricum există efecte secundare, dar pot fi deja controlate” spune dr. Gabriel Lemnete, medic primar ginecolog.
17 ani este vârsta medie de la care se pot lua aceste medicamente. Variază însă de la o persoană la alta, de aceea recomandarea este strictă.
“Pentru a lua anticoncepţionale, care au şi efecte pozitive şi multe efecte secundare este bine să nu consultăm internetul ci să consultăm medicul ginecolog” spune dr. Doina Niţulescu, medic primar ginecolog.
Şi persoanele cu probleme de greutate trebuie să fie precaute. Medicul va prescrie iniţial analizele uzuale în care intră obligatoriu testele ficatului.
Dacă acestea prezintă modificări, se impun analize suplimentare. Spre exemplu, o hepatită virală exclude medicaţia contraceptivă. Semnalaţi medicului orice cancer mamar sau genital al mamei sau bunicii. În acest caz, medicul va decide dacă e oportun tratatamentul cu anticoncepţionale, mai ales la o vârstă fragedă. Iată de ce!
“Cu cât sunt luate o perioadă mai mare cu atât efectele sunt mai frecvente şi se referă la cancerul de sân, ovarian, uterin şi cancerul de col” spune dr. Doina Niţulescu, medic primar ginecolog.
Pe de altă parte, dacă medicul vă oferă o reţetă de anticoncepţionale, nu le întrerupeţi după primele zile dacă simţiţi neplaceri.
“3 luni de zile este perioada de acomodare a pilulei cu organismul şi a organismului cu pilula” spune dr. Doina Niţulescu, medic primar ginecolog.
Vizita la ginecolog este obligatorie cel puţin o dată pe an. Iar singura protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală este prezervativul. De asemenea, dacă medicul ginecolog nu vă indică anticoncepţionale, tot prezervativul rămâne singura modalitate contraceptivă.
Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.