Curcan, prepeliţă, gâscă, raţă şi struţ! Iată alternativele la una dintre cele mai populare surse de carne albă, puiul. Nu trebuie să consumaţi cantităţi mari, ci să ţineţi cont de diversitate! Astfel vă asiguraţi aportul echilibrat de nutrienţi din specialităţi de carne albă.
Sunteţi la dietă? Atunci înlocuiţi pieptul de pui cu o porţie de carne de curcă sau cu una de struţ.
“Se păstrează conţinutul mai scăzut în grăsimi al cărnii de pasăre faţă de alte tipuri de carne şi la fel pe nivel de colesterol, colesterolul fiind de 65 de grame la 100 de grame de carne curcan la peste 100 la carnea de porc” spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutriţie.
“După o felie de carne de struţ care nu depăşeşte 150 de grame apare senzaţia de saţietate încă din timpul mesei. De multe ori, senzaţia de saţietate apare după un timp după ce s-a terminat masa” spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.
Aceasta deoarece carnea de struţ are o concentraţie- record de vitamine şi minerale. Şi mai mai are o proprietate demnă de luat în seamă.
“Este o carne am putea spune dietetică, fibra este de bună de calitate, ţesutul elastic bine reprezentat în această fibră musculară. Şi noi avem nevoie atunci când consumă proteină să consumăm şi aceste fibre de elastină tocmai pentru regenerarea şi refacerea noastră” spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.
“Cu cât mâncăm mai variat reuşim să strângem nutrienţi în cantităţile necesare” spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutriţie.
Prepeliţa nu se fezandează. Acesta se poate consuma fiartă câteva minute şi apoi preparată la cuptor cu multe condimente. Raţa, gâsca, porumbelul, chiar domestice, necesită marinare în prealabil. Aceasta se face în apă, legume, oţet, vin alb şi condimente.
Oţetul se foloseşte în concentraţie mică - o parte oţet la 10 părţi de apă. Toate acestea se fierb într-un vas acoperit timp de 5-6 minute, după care se lasă la răcit. Carnea se porţionează şi se introduce în marinată, apoi se păstrează la frigider 2-3 zile. Atenţie însă! Respectaţi porţia de 150 de grame la o masă.
“Carnea de raţă şi de gâscă dă foarte multe reziduuri, creatinină, acic uric şi nu e recomandată persoanelor care au probleme renale sau cel cu probleme metabolice pe linia aceasta de proteine” spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.
După ce a fost marinată, carnea se prăjeşte în grăsimea proprie sau se prepară la cuptor. Şi carnea provenită de la animale mai bătrâne, care este tare şi aţoasă poate fi fezandată 2-3 zile. Marinarea face fibra musculară mai uşor de digerat.
Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.