Urzicile – cum să le alegi şi să le prepari corect

Cele mai gustoase urzici sunt cele verde închis la extremităţi şi frunze cât mai zimţate.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Urzica tânără este planta care conţine cea mai mare cantitate de clorofilă – benefică organismului uman ca unul din cei mai puternici antioxidanţi. Pentru consumul alimentar, cele mai potrivite sunt urzicile tinere, cu frunze cât mai mici, recoltate din zone nepopulate şi necirculate.

Evitaţi culegerea lor de pe marginea drumului, pentru că vor fi pline de toxine şi vor avea un gust neplăcut. Cele mai gustoase urzici sunt cele verde închis la extremităţi şi frunze cât mai zimţate.

Spălarea urzicilor înainte de preparare este esenţială, pentru a îndepărta impurităţile, iarba şi părul de animale. Lăsaţi urzicile într-un vas cu apă, câteva minute, pentru ca elementele străine să se desprindă din frunze.
Scuturaţi urzicile ferm, de doua-trei ori şi transferaţi-le în alt vas, cu apă curată.  Repetaţi până când în ultima apă numai sunt fire de iarbă sau nisip.

După spălare, aruncaţi-le în apă clocotita 5-7 minute. Lăsaţi-le la scurs, apoi tocaţi-le mărunt.
Căliţi o legătură de ceapă verde şi 2-3 fire de usturoi în puţin ulei. Adăugaţi urzicile tocate, două linguri de mălai, sare după gust şi amestecaţi energic.
Adăugaţi puţin câte puţin zeama în care au fiert urzicile. Lăsaţi la foc domol, 15-20 de minute. Spre sfârşitul preparării, adăugaţi o jumătate de linguriţă de hrean.
Mai fierbeţi 2-3 minute, apoi stingeţi focul. Merg foarte bine cu o mămăliguţă moale, sau cu un ou ochi dacă nu ţineţi post.
 

sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult