Unele extracte naturale ne pot face şi rău. Iată cum!

Nu există studii suficiente pentru a certifica eficienţa multor suplimente alimentare, iar cea mai bună metodă de a beneficia de produsele naturale rămâne consumarea ca atare a alimentelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Chiar dacă originea lor este exclusiv naturală, multe suplimente alimentare pot interacţiona negativ cu anumite medicamente şi pot agrava unele boli. Nu există studii suficiente pentru a certifica eficienţa lor, iar cea mai bună metodă de a beneficia de produsele naturale rămâne consumarea ca atare a alimentelor.

Ce interacţiuni pot avea suplimentele

Unul din cele mai controversate suplimente este extractul de sunătoare. Este un remediu popular pentru depresie, anxietate şi probleme ale somnului. Dar efectele secundare sunt durere de cap, greaţă, ameţeală. Extractul de sunătoare sensibilizează pielea în faţa arsurilor solare, anulează efectul antidepresivelor, anticoncepţionalelor, face chimioterapia mai puţin eficientă. Extractul de sunătoare interacţionează negativ cu enzimele pancreatice, iar ceaiul de sunătoare cauzează iritaţii ale stomacului.

Extractul de kava este folosit de medicina naturistă împotriva anxietăţii şi insomniei. Dar poate cauza afecţiuni hepatice şi renale şi  nu trebuie asociat cu băuturi alcoolice şi somnifere.
Singura întrebuinţare sigură a acestei plante sunt frunzele adăugate în prima apă în care fierb boabele de fasole, pentru a elimina gazele.

Ginkgo biloba

Nu există nicio dovadă că utilizarea acestui supliment ar îmbunătăţi memoria sau circulaţia sanguină. Dar poate subţia sângele şi poate declanşa hemoragii.

Arnica este folosită sub formă de ulei esenţial ca remediu pentru problemele pielii, crampe şi dureri articulare. Dacă este ingerată, arnica poate cauza creşterea tensiunii arteriale, accelerează pulsul şi poate duce la instalarea comei sau chiar moarte.

Ghimbirul şi usturoiul sunt eficiente doar în alimentaţie 

Ghimbirul este foarte bun dacă este consumat în cantităţi rezonabile. Suplimentele sub formă de comprimate pot cauza probleme cu coagularea sângelui, inima şi nivelul zahărului din sânge.

Extractul de violet de genţiană este destinat exclusiv uzului extern, pentru ameliorarea herpesului oral. Dacă folosiţi suplimentele de genţiană, puteţi perturba ritmul cardiac şi scădea dramatic tensiunea arterială.

Usturoiul este un este un antibiotic natural, dacă este consumat ca aliment. Extractul concentrat de usturoi poate cauza subţierea sângelui şi duce la sângerări abundente şi prelungite.

Explicaţii suplimentare în materialul video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult