Dr. Mihaela Bilic: beneficiile alimentelor funcţionale VIDEO

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi nutriţie, explică beneficiile alimentelor funcţionale, cele care pe lângă nutrienţii de bază, conţin vitamine, minerale şi alte elemente benefice pentru sănătate.

Una dintre recomandările de bază ale părintelui medicinei, Hipocrate, suna aşa: „fie ca alimentele să vă fie medicamente şi medicamentele să vă fie alimente.” Fără a avea posiblitatea de a testa în laborator conţinutul alimentelor, Hipocrate recomanda dieta diversificată pentru conţinutul în elemente benefice ale alimentelor care pot contribui la prevenirea şi tratarea unor boli. Astăzi, aceste alimente sunt cunoscute ca fiind funcţionale.

Sunt considerate alimente funcţionale cele care pe lângă nutrienţii de bază precum proteinele, glucidele şi glucidele, conţin vitamine, minerale, fitonutrienţi şi alte elemente care pot influenţa starea noastră de sănătate.

De exemplu, în categoria alimentelor funcţionale intră peştele şi ouăle, bogate în Omega 3. De asemenea, lactatele fermentate precum iaurtul bogate în probiotice, vitamine sau melatonină pot fi incluse în lista alimentelor funcţionale. Aceasta este lungă şi include cafeaua, cacaua, ceaiul verde, soia, murăturile, afinele, dar şi strugurii. De altfel, toate legumele şi fructele colorate pot fi considerate funcţionale pentru că sunt bogate în elemente preţioase precum beta-carotenul, licopenul sau resveratrolul.

Acesta este şi motivul pentru care nutriţioniştii recomandă o dietă cât mai diversificată, doar prin intermediul acesteia, organismul uman putând să beneficieze de tot ce are mai preţios natura.

În ultimii ani, industria alimentară vine cu propria ofertă de alimente funcţionale, precum cerealele îmbogăţite cu vitamine sau lactatele fermentate care pot avea bacterii probiotice, vitamine, fibre sau alte elemente benefice precum melatonina.

Am stat de vorbă cu medicul Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie despre câteva dintre alimentele funcţionale şi beneficiile acestora pentru funcţionarea organismului pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
10 sfaturi pentru ochii obosiţi
10 sfaturi pentru ochii obosiţi