Ai probleme cu greutatea? Iată cum să-ţi îmbunătăţeşti metabolismul

Mecanismul este următorul: pentru a slăbi, trebuie sa creezi un deficit de energie consumând mai puţine calorii sau crescând numărul de calorii pe care le arzi prin activitate fizica.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Metabolismul este un proces complex, ce implică schimburi de materii şi energii. In termenii cei mai simpli, metabolismul reprezinta ritmul in care corpul consuma energia. Si astfel, si caloriile in plus. Deci ai toate motivele sa te preocupe ce poţi face pentru a-l accelera.
 

Chiar şi când eşti în repaus, corpul are nevoie de energie pentru toate funcţiile sale “ascunse”, precum respiraţia, circulaţia sângelui, echilibrul hormonal, creşterea si repararea celulelor. Numărul caloriilor pe care organismul le foloseşte pentru a îndeplini aceste funcţii de baza este denumit rata metabolismului bazal, cunoscuta, pe scurt, ca metabolism.

Ce influenţează metabolismul

O serie de factori sunt implicaţi în complicatul proces al metabolismului bazal metabolismul bazal individual. Dintre aceştia trebuie să ţinem cont de trei elemente principale:

  • Dimensiunea corpului şi structura corporală. Persoanele mai masive sau care au mai mulţi muşchi ard mai multe calorii, chiar şi în repaus.
  • Genul. Bărbaţii au, în general, mai puţină grăsime şi mai mulţi muşchi decât femeile de aceeaşi vârstă şi greutate, ceea ce înseamnă că bărbaţii ard mai multe calorii în timp mai scurt.
  • Vârsta. Pe măsura ce înaintezi în vârstă, cantitatea de muşchi tinde să scadă şi grăsimea deţine o pondere mai mare, încetinind arderea caloriilor.

Nevoile energetice pentru funcţiile de baza ale organismului rămân destul de constante şi nu se pot schimba cu uşurinţa. Alături de rata metabolismului bazal, alţi doi factori influenţează câte calorii arde organismul tău în fiecare zi:
Prelucrarea alimentelor (termogeneza). Digestia, absorbţia, transportul si depozitarea alimentelor pe care le consumi sunt procese care ard, de asemenea, calorii. In jur de 10% din caloriile carbohidraţilor si proteinelor pe care le consumi sunt utilizate in timpul digestiei şi absorbţiei alimentelor si a substanţelor nutritive.

Cum accelerezi metabolismul

Activitatea fizica. Mersul la cumpărături, joaca împreună cu animalul de companie sau orice alta forma de mişcare  contribuie la restul caloriilor, pe care organismul le arde in fiecare zi. Activitatea fizica este de departe cel mai variabil dintre factorii care influenţează cate calorii arzi in fiecare zi.

Cercetătorii numesc activitatea pe care o faci toata ziua şi care nu este mişcare deliberată „termogeneza prin activitate care nu este exerciţiu fizic”. Exemple sunt mersul dintr-o încăpere în alta, grădinăritul si chiar starea de vânzoleala. Acestea consuma zilnic 100-800 de calorii.

Metabolismul şi greutatea

Poate fi tentant să învinuieşti metabolismul pentru kilogramele în plus. Dar, pentru ca metabolismul este un proces natural, organismul are multe mecanisme pentru a-l regla astfel încât să îndeplinească nevoile. Sunt rare cazurile când greutatea în exces se produce ca urmare a unei probleme medicale care încetineşte metabolismul – cum sunt sindromul Cushing şi hipotiroidismul.

Din nefericire, creşterea în greutate este un proces complicat. Este cel mai probabil o combinaţie de factori genetici, hormonali, alimentaţie, impactul mediului asupra stilului tău de viaţă, dar şi boli preexistente sau cantitatea de somn, activitate fizică şi stres.

Este adevărat că unele persoane par să slăbească mai repede şi mai uşor, însă toata lumea slăbeşte dacă arde mai multe calorii decât consuma. Mecanismul este următorul: pentru a slăbi, trebuie sa creezi un deficit de energie, consumând mai puţine calorii sau crescând numărul de calorii pe care le arzi prin activitate fizica. Ori ambele.

Cel mai eficient mod de a spori activitatea metabolismului sunt exerciţiile fizice pentru masa musculară. Hidratarea este o parte foarte importantă, asigurând schimbul de fluide din organism şi eliminând toxinele şi excesul de sare.

Ce alte lucruri simple îţi mai pot fi de ajutor în lupta cu kilogramele afli în materialul video.
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult