CSID.RO Live, 5 iulie. Medic chirurgie cardiovasculară: Putem vorbi de o adevărată epidemie a obezității în România

În cadrul CSID.RO Live din 5 iulie, orele 17.30, vom dezbate bolile cardiovasculare, care pot fi prevenite și tratate cu succes.

Invitatul emisiunii moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” a fost prof. dr. Victor S. Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, Spitalului Clinic SANADOR, Membru al Academiei
Franceze de Chirurgie.

Dezvoltarea economică nu a dus la dezvoltarea sistemului sanitar

Prof. dr. Victor S. Costache: În țara noastră, suntem pe primul loc la  mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare. Cauzele s-au modificat în ultima perioada. PIB-ul României a crescut, iar acest lucru s-a reflectat în obiceiuri nesănătoase, s-a observat o creștere a sedentarismului, iar acest lucru se vede în bolile cardiovasculare. Avem astfel un paradox, dezvoltarea economica nu a dus și la dezvoltarea sistemului sanitar.

De 10-15 ani, vorbim de o schimbare de paradigma. Dacă înainte profilul tipic al pacientului cu boli cardiovasculare era pacientul fumător cu boli bronho-pulmonare, acum este pacientul obez diabetic.

Putem vorbi în România de o adevărată epidemie a obezității: vedem tineri, vedem tineri obezi.

Bolile cardiovasculare la diabetici

Monitorizarea glicemiei este foarte importantă în cazul bolnavilor de diabet. Este important ca pacientul să mențină un stil de viață, un regim și o medicație, în strânsă legătură cu recomandările medicului. Secretul îmblânzirii diabetului este o munca de echipa cu pacientul, familia pacientului și medicul diabetolog. Diabetul poate fi ținut sub control.

Investigațiile pentru bolile cardiovasculare – pot avea smartwatch-urile un rol?

Este important pe măsură ce înaintăm în vârstă sa avem un medic cardiolog ca sa monitorizăm tensiunea.

Smartwatch-urile sunt importante, sunt multe cu funcții impresionante, sunt mici sisteme de monitorizare la distanță. Ele monitorizează pulsul, saturația unele dintre ele. Unele reușeau chiar să facă un EKG extraordinar de fidel. Acesta ar ajuta la diagnosticarea unui infarct sau a unei boli coronariene. Pe de altă parte, am văzut persoane care devin dependente de aceste dispozitive, pot deveni o psihoză.

O ecografie transtoracică, realizată cu un cardiolog exclude sau infirmă câteva diagnostice.

Simptomele care ne trimit la cardiolog

Durerile în piept, lipsa aerului, oboseala rapidă sunt semnale de alarmă pentru care o persoană trebuie să se adreseze unui medic cardiolog. Hipertensiunea este un semnal de alarmă și este important să fie monitorizată.

Chirurgia minim invazivă în bolile cardiovasculare

Chirurgia minim invazivă este nouă în bolile cardiovasculare. Realizăm aceleași intervenții pe cord deschis, doar că le realizăm prin incizii mici, în spațiile intercostale. Procedurile sunt asistate endoscopic. Majoritatea procedurilor valvulare nu ar trebui să fie realizate pe cord deschis. În Spitalul Clinic Sanador nicio operație valvulară nu se mai realizează clasic, ci doar minim invaziv.

Asigurările de sănătate complementare în România

Asigurările de sănătate complementare le permit pacienților din România să beneficieze de operații gratuite în toată țara. Acestea sunt o normalitate europeană. Este important ca pacienții să știe că au posibilitatea de asigurare de sănătate și poate să ajute foarte mult pacientul, familia, pentru o sănătate mai bună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult