Vești bune pentru pensionari! Conform noii legi a pensiilor, seniorii din România vor beneficia de două majorări ale pensiilor, în 2025. Prima creștere va avea loc chiar la 1 ianuarie, iar cea de-a doua, după sfârșitul lunii martie 2025. Iată ce a anunțat Daniel Baciu.
De la 1 ianuarie 2025, potrivit legii care a intrat în vigoare în septembrie 2024, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației. Rata anuală a inflației care se ia în calcul este cea pe anul 2023, adică 10,4%.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat că formula de calcul care se va aplica din ianuarie 2025 prevede adunarea celor doi indicatori.
„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rată medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci această este formulă de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referință”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), potrivit Adevărul.
Oficialul a afirmat că a făcut aceste calcule și a rezultat că această creștere reală a câștigului câștigului salarial mediu brut pe economie este de 104,2%. Adică avem o creștere de 4,2%.
„Ajungem la 2,1%. Deci putem să spunem că formulă de calcul este rată inflației plus creștere CSMBB, adică 10,4 + 2,1, ajungem la 12,5%. Această este formulă prevăzută de articolul 83, alineatul 4 din noua lege a pensiilor.
Acest procent rezultat, de 12,5% trebuie trecut prin doi indicatori prevăzut la alineatul 7. Este vorba despre procentul de creștere a contribuției de asigurări sociale încasate la bugetul de asigurări sociale și rată medie a inflației din ultimii doi ani”, a spus Daniel Baciu.
Cea de-a doua majorare din 2025 se va face după finalul lunii martie și va ține cont de veniturile nepermanente care nu au fost luate în calculul pensiilor până acum. Aceste venituri nepermanente trebuie dovedite cu adeverințe, potrivit art 155 din noua lege a pensiilor.
Casa Națională de Pensii arată că a început deja procesul de stabilire a drepturilor de pensii pentru cei care au depus cereri începând cu luna septembrie 2024. Banii au fost deja alocați și se asigură continuitatea în distribuirea pensiilor.
„A început stabilirea drepturilor de pensii pentru persoanele care au depus cereri începând cu luna septembrie 2024. Pentru aceste decizii, drepturile curente și restante vor fi achitate în cursul lunii decembrie 2024 conform regulamentului de plăți (prin mandat poștal, în cont bancar sau, în situații excepționale, prin casieria caselor teritoriale de pensii)”, a transmis Casa de Pensii.
Sursa foto: shutterstock