Cumpărătorii din Iași trebuie să fie atenți la proveniența fructelor de sezon, în special atunci când aleg produse aparent proaspete și naturale din piețe.
Un test realizat cu un aparat special de măsurare a nitraților a scos la iveală diferențe semnificative între diverse surse de aprovizionare. Deși se crede că produsele vândute în piețe sunt mai curate decât cele din supermarketuri, realitatea este, uneori, surprinzătoare.
Căpșunile, unele dintre cele mai îndrăgite fructe ale sezonului, ridică semne de întrebare privind siguranța consumului, după ce mai multe loturi comercializate în Iași au fost testate pentru conținutul de nitrați. Rezultatele obținute în urma testelor realizate cu un aparat specializat au arătat diferențe semnificative între fructele vândute în piețe și cele disponibile în supermarketuri.
Conform normelor, limita admisă de nitrați pentru căpșuni este de 100 mg/kg. Orice valoare care depășește acest prag impune consumul cu moderație. În Piața Alexandru cel Bun, un lot de căpșuni testat a înregistrat o concentrație de 170 mg/kg, depășind semnificativ limita recomandată.
Mesajul apărut pe dispozitiv a fost clar: „conținutul crescut de nitrați sugerează să mănânci moderat”. În ciuda acestui fapt, fructele erau comercializate la prețul de 18 lei/kg, iar vânzătoarea recunoștea că nu sunt cele mai bune și că sunt aduse din import.
Situația nu este mai bună nici în cazul căpșunilor testate în supermarketul Lidl, care au înregistrat o valoare de 130 mg/kg, cu același mesaj de avertizare. Singura excepție notabilă a fost supermarketul Profi, unde căpșunile testate au respectat limita admisă, cu exact 100 mg/kg, considerându-se astfel sigure pentru consum.
În lipsa unei reglementări mai stricte privind controlul calității fructelor expuse spre vânzare și în contextul unei cereri crescute din partea consumatorilor, specialiștii recomandă prudență în alegerea produselor de sezon. Testarea nivelului de nitrați devine o necesitate pentru protejarea sănătății publice, mai ales când este vorba despre alimente intens consumate, precum căpșunile.
SURSA FOTO: bzi