Ziua Pneumologiei Româneşti – prima ediţie

Pentru că românii se confruntă cu din ce în ce mai multe afecţiuni pneumologice, s-a hotărât de către Societatea Română pentru Pneumologie înfiinţarea unei Zile a Pneumologiei Românesti, în fiecare an pe 3 octombrie.
03.10.2012
Ziua Pneumologiei Româneşti – prima ediţie

Pentru că românii se confruntă cu din ce în ce mai multe afecţiuni pneumologice, s-a hotărât de către Societatea Română pentru Pneumologie înfiinţarea unei Zile a Pneumologiei Românesti, în fiecare an pe 3 octombrie.

Motivaţiile unei astfel de zile derivă, în primul rând, din presiunea pe care o pune prevalenţa în creştere a unor afecţiuni cronice non transmisibile precum: bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale ş.a.

România are la ora actuală aproximativ 1 milion de pacienţi astmatici, 5 milioane de potenţial bronşitici şi mai bine de un sfert din populaţie (27%) cu dependenţă nicotinică, reiese din cifrele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

„În condiţiile în care asistăm la o îmbătrânire a populaţiei pe mapamond, care nu poate fi trecută cu vederea nici la noi în ţară, la poarta specialităţii bat insistent o multitudine de boli infecţioase şi non infecţioase, iar implicarea specialiştilor noştri, ca şi responsabilitatea lor, este imensă”, este de părere Prof. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Specialiştii pneumologii sunt angrenaţi în activităţile din cadrul a trei programe naţionale: de control al tuberculozei, de tratament al hipertensiunii pulmonare şi cel “Stop Fumat”.

Totodată, pneumologii au fost în prima linie în realizarea depistărilor active de BPOC sau astm bronşic, în cadrul campaniilor gratuite de spirometrie, organizate deja de 4 ani, cu ocazia marcării la nivel mondial a Zilei BPOC sau a celei a Astmului Bronşic. 

O activitate utilă spre care au fost concentrate eforturile pneumologilor din România, este cea de formare medicală continuă: prin ateliere de somnologie, de bronhologie şi tabacologie – cu participare interdisciplinară – prin forme moderne de educaţie – cum ar fi cursurile  de e-learning, un amplu proiect cu fonduri structurale europene, primul de acest gen din Romania, şi prin colaborările regulate cu alte Societăţi şi Asociaţii Profesionale medicale: Societatea de Alergologie şi Imunologie, cea de Cardiologie şi cea de Medicină Internă. Rezultatele acestor colaborări sunt ghidurile de tabacologie, de cancer bronhopulmonar, protocoalele de BPOC şi de astm bronşic.

“Sigur că mai rămân încă multe probleme de rezolvat” spune Prof. Florin Mihălţan. „Dacă ne gândim că accesabilitatea la aparatură modernă nu este încă pe măsura necesităţilor, că migraţia de materie cenuşie subţiază îngrijorător rândurile specialiştilor în pneumologie, că numărul de rezidenţi care nu găsesc un loc de muncă este în creştere, totul capătă un accent grav. Există însă entuziasmul colegilor şi modul  lor de implicare, de la liderii de opinie până la fiecare dintre membrii acestei specialităţi medicale, care merită să fie subliniate cu ocazia acestui eveniment. Adresez tuturor mulţumirile mele pentru modul în care au înţeles să contribuie, să se implice şi să facă front comun, în încercarea de stopare şi control al tuturor acestor afecţiuni respiratorii, indiferent din ce zonă vin”, încheie preşedintele SRP.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee